Свят

Трованци – мистериозните растящи камъни на Румъния

Трованците са необикновени скали, които растат и се размножават и можете да станете свидетели на тези скали в Румъния. Растящите камъни на Румъния, Трованци, не са уникални само поради способността си да се размножават.

Тези скали са съставени главно от твърда каменна сърцевина, а останалата част е съставена от пясък, който се образува около ядрото като негова обвивка.

Трованци могат да бъдат направени само от силно порести пясъчни натрупвания и отлагания от пясъчник, които са циментирани от води, богати на калциев карбонат. Името „Тровант” (трованци) е направено и въведено от натуралиста Г. М. Мургочи в своя труд „Терциерът в Олтения“.

 Какво кара тези скали да се размножават?

Както сте чели преди, всяка форма на вода, богата на калциев карбонат, е от съществено значение за образуването на Трованци и това също е ключът към растежа на скалата в присъствието на дъждовна вода.

След всеки силен дъжд, Трованци абсорбира минералите на дъжда. Минералите се комбинират с химикалите, които вече присъстват в камъка, което по-късно създава реакция и налягане вътре. Налягането спонтанно кара скалата да расте от центъра към нейните ръбове и да се размножава, със скорост на отлагане от около 4-5 см за 1000 години.

Трованците обикновено се появяват с гладки форми без ръбове. Например цилиндрични, нодуларни и сферични. Трованците развиват тези непоследователни форми, докато растат и се размножават поради неправилна циментова секреция. Можете да видите, че тези образувания растат от няколко милиметра до 10 метра.

снимка: Pinterest
снимка: Pinterest

Трованците не са странни само поради тяхната структура и способност да растат и да се размножават. Те също могат да се движат от едно място на друго. Освен това, те също имат кореноподобни разширения и възрастови пръстени, видими, когато режете камъка, но учените все още не са открили обяснение на тези уникални характеристики.

Тези скали са възникнали поради земетресенията, случили се преди шест милиона години. Пясъчният резервоар е създаден след последователно утаяване на детритен материал, пренасян от реките.

Ако искате да видите тези скали отблизо,  се насочете към румънския окръг Валча. Можете да отидете или до пясъчна кариера в близост до село Костещи или покрай реката в Гресарея Брук, близо до село Отесани, на около 15 км от Хорезу.

Можете също да видите Трованци в природния резерват „Trovants Museum”, управляван от асоциацията Kogayon, която има за цел да повиши осведомеността относно опазването на околната среда. Този музей, разположен в село Костещи, е защитен от ЮНЕСКО.

С комбинираните характеристики на растения и скали е объркващо дали Трованци трябва да бъдат категоризирани като живи или неживи същества. Но независимо дали са живе или не, тези растящи камъни наистина са интересни за гледане, докосване и използване.

Освен широкото им използване като строителен материал за надгробни плочи, местните жители ги използват и за направата на сувенири. Не само в Румъния, но можете да видите и растящите камъни в Русия, степите на Казахстан, Чехия и други места.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button