Новини

Милиардер купи лозето на Леонардо и го затвори за туристи

Счита се, че La Vigna di Leonardo – или лозето на Леонардо – е това, което е останало от миланското лозе, собственост на Леонардо да Винчи.

Намира се през улицата срещу църквата Santa Maria delle Grazie, където прочутата му фреска „Тайната вечеря“ привлича тълпи от цял свят, а сега няколко реда лозя в градината на ренесансово имение са останките от лозето, което да Винчи някога е притежавал.

Но сега имението е затворено и няма обявена дата за отваряне за посещения, след като имотът е купен от френския милиардер Бернар Арно, считан за втория най-богат човек в света.

Арно е главен изпълнителен директор на LVMH, която притежава луксозни марки от Louis Vuitton и Moët Hennessy (откъдето идва и съкращението) до такива като Sephora и DKNY. През декември 2022 г. той купува Casa degli Atellani – две съседни къщи от XV век, в чиято градина се намира лозето.

Девет месеца след продажбата обектът е затворен за обществеността, без да е потвърдено дали някога ще бъде отворен отново, пише CNN.

Земята, за която се е борил Да Винчи

Историята на лозето и на Casa degli Atellani – двете сгради са отворени за посетители заедно – разказва историята на Милано. Имението, в което всъщност има две къщи, датиращи от 1490 г., е подарено на местно семейство от Лудовико „Ил Моро“ Сфорца, тогавашния владетел на Милано, в знак на благодарност за тяхната лоялност.

Сфорца подарява земята зад къщите на да Винчи, изразявайки доволство и благодарност от работата на художника по „Кенаколо“ или „Тайната вечеря“, която Сфорца е поръчал. Говори се, че Леонардо се оттеглял в лозето си, за да си почине след тежкия ден, прекаран в рисуване от другата страна на пътя.

Да Винчи не успял да му се наслади за дълго. Година след като лозето му е подарено, Милано е завладяно от французите, които бързо конфискуват земята – включително и лозето.

Но Леонардо не забравил лозето си, като написал бележки за него в своя Codex Atlanticus и успешно се преборил за връщането му през 1507 г. Когато умира – във Франция през 1519 г. – той го оставя в завещанието си, за да бъде поделено между двама от слугите му. Двете части на лозето се предават на поколенията, като се обработват от местни монаси.

Защо в Италия въвеждат входни такси за плажове и солени глоби

Лозето е открито отново през 1920 г., когато архитектът Лука Белтрами преглежда исторически документи, за да определи местоположението на имота на маестрото. Но скоро след това бомбардировките по време на Втората световна война покриват остатъците от земята.

Едва през 2007 г. специализиран изследователски екип се връща на мястото, определено от Белтрами, за да открие древни лозови корени, и ги изследва генетично, за да потвърди, че да Винчи вероятно е засадил в лозето си гроздето malvasia di candia aromatica.

Лозето, което вече е много по-малко, бързо е презасадено и през 2018 г. дава първата си реколта. Малкото бутилки, които се произвеждат всяка година, се продават на търг в полза на местна детска благотворителна организация.

Досега посетителите можеха да се разхождат из къщата, която е реновирана през 20-те години на миналия век и отново след Втората световна война от Пиеро Порталупи, може би най-великият архитект на Милано за онова време. Сградата е собственост на семейството на Порталупи.

По време на едночасовото посещение на имота с аудиогид можеха да бъдат разгледани ренесансовите фрески, красиво резбованите дървени инкрустации по стените и изчистения модерен стил на Порталупи, преди да се открие гледка към градината и самото лозе.

Италия пуска ретро влакове за туристи

Сега тази популярна обиколка е под въпрос, тъй като последните билети за обекта са продадени на 30 септември.

За Франческа Гриняфини, организатор на културни пътувания в града, това е краят на една епоха. „За мен това е двоен удар – Casa degli Atellani беше част от моите маршрути за Леонардо и беше един от най-търсените от чуждестранните туристи. Милано е лишен от място, което е не само уникално – единственото лозе в света, произвеждащо същата малвазия като Леонардо – но и от място, което е било неразделна част от културния живот на града.“, като допълва, че е посещавала концерти и модни ревюта на територията на комплекса.

„Casa degli Atellani не е само кръстопът, който бележи историята на Ренесанса в Милано, но е и един от шедьоврите на Пиеро Порталупи, гений с много таланти, който препроектира Милано в следвоенния период – уникален стил, който превръща града в световна столица на дизайна“, добавя тя.

Символ на Италия

Говорител на LVMH заявява, че имотът е бил закупен от Арно в частен план, а не за компанията. Служителят на милиардера коментира пред CNN, че не отрича съобщенията в местните медии, които цитират „източници, близки до семейството“, и че обектът ще бъде отворен отново „по някакъв начин“.

„Той ще има по същество частно предназначение, както досега, като една част ще бъде посветена на културни дейности и на обществеността“, казва говорителят. „Идеята е да се върне на тази сграда с историческо и художествено значение нейният първоначален блясък“.

Италия ограничава със закон Airbnb и всички подобни платформи

Проектът ще бъде разработен в консултация с местните власти. Изявлението не е опровергано от семейството. Ако е вярно, то слага край на слуховете, че мястото ще се превърне в луксозен хотел.

Франческа Карузо, съветник по въпросите на културата за регион Ломбардия, заявява пред CNN, че досега не е имала контакт със семейство Арно, но се надява анонимното изявление да е вярно.

„Надявам се, че Casa degli Atellani и лозето на Леонардо да Винчи ще останат отворени за обществеността“, казва тя.

„Не съм имала възможност да се чуя със собствениците, но е важно да намерим начин да запазим този обект отворен за всички. Той е символ на Милано, на културното наследство на Ломбардия и на Италия“.

Тя предлага обектът да бъде отворен за обществеността в определени часове или дни и добавя, че регион Ломбардия иска да създаде „верига на да Винчи“ – такава, която „не би могла да пропусне такова значимо място за италианската история и култура“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button