Новини

Италия пуска ретро влакове за туристи

Изглежда, че не минава ден, без да стартира нов европейски влаков маршрут. Което е победа не само за тези, които искат да гледат прекрасни пейзажи, но и за околната среда.

След ослепителен нов крайбрежен маршрут, стартиран в Италия миналата година, страната пуска не един, не два, а още три нови маршрута. Влаковете са част от нова марка, наречена FS Treni Turistici Italiani, която се фокусира върху предлагането на уникално железопътно изживяване за туристите в Италия, а не просто да стигне от точка А до точка Б.

Най-луксозният влак в Италия вече е отворен за резервации

Трите категории включват Lusso (лукс), espressi (експрес) и omnibus-regionali и всички те се управляват от държавния железопътен оператор на Италия Ferrovie dello Stato Italiane (FS).

Луксозните маршрути на дълги разстояния включват услугата Orient Express La Dolce Vita , която ще стартира през 2024 г. Услугите Omnibus-regionali ще бъдат по-достъпен, по-бавен маршрутен план, с акцент върху демонстрирането на великолепните гледки на Италия и ще спират в малките градове и села с уникални хранителни традиции, предава Timeout.

Експресните услуги ще превозват пътници от големите градове до туристически райони, като например от Миланодо крайбрежието на Тоскана и включва нощен влак, който обикаля южните райони. Тези пътувания ще се извършват на преработени ретро вагони, някои от които дори ще имат зали за срещи и ски гардероб.

Има и маршрути, които предлагат на пътниците безпроблемна кратка почивка. Един маршрут с „круизен влак“ ще превозва летовниците от Рим до ски курорта Кортина д’Ампецо. Можете да се качите на борда в петък вечерта, да вечеряте и да подремнете в спален вагон, след което да се качите на автобус до пистите от гара Calazo-Pieve. След каране на ски през уикенда ще ви вземат отново в неделя вечер и ще се върнете в града, преди да се усетите.

5-те най-добри европейски плажа, до които можем да стигнем с влак

Всичко това звучи доста прекрасно – и най-хубавото от всичко е, че устойчивостта е в основата на тази нова програма. Италия стана жертва на свръхтуризъм през последните години – през 2022 г. 56 милиона души са посетили Bel Paese, а популярни дестинации като Венеция вече са под заплаха .

Антонио Таяни, вицепремиер на Италия, каза при откриването, че тази програма е част от „модерна туристическа стратегия“ за Италия, с надеждата, че туристите ще опознаят традициите на страната и по-малките общности, вместо да се задържат в големи туристически горещи точки.

Докато демонстрират по-малко известни части от Италия, маршрутите трябва също така да насърчават по-устойчив начин за разглеждане на страната, като правят пътуването с влак неразделна част от ваканцията. И маршрутите са настроени да стартират веднага след 2024 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button