Новини

Колко струва почивката в планината, ако отседнем в хижа?

Освен по плажовете, хората търсят лятна прохлада и в планината. А у нас има десетки места, където можем да намерим спокойствие, чист въздух и приемливи цени.

В България има около 400 хижи и места за настаняване в планинските райони. В групите за планинари в социалните мрежи посетители споделят впечатления както от условията в местата за настаняване в планините, така и от цените на предлаганите услуги. Подробен списък се поддържа и актуализира от групата TarnovoRuns – Движение и здраве за всеки.

Сайтът бТВ Бизнес новините направи преглед на някои от най-популярните и достъпни хижи в българските планини – какви са цените за нощувка и какви удобства предлагат:

Хижа “Яворов”, Пирин

Хижата се намира в Пирин, а около нея се намират множество планински забележителности. От нея се разкрива гледка и към скалния феномен “Стъпалата”. Цената за стая със санитарен възел е 30 лв. Възможно е да се наложи предплащане на 50% капаро месец преди датата на резервацията.

Колко струва едноседмична почивка на семейство с две деца на морето

Хижа „Яворов” разполага със 70 места – 6 двойни стаи със собствен санитарен възел и сателитна телевизия, 1 апартамент, 4 тройни стаи без санитарен възел и общи стаи.

Хижа “Мазалат”, Стара планина

Намира се на 1520 м надморска височина. Разполага с 60 места и вътрешна тоалетна. Цените на ястия като боб и леща са около 5 лв., гъбена супа – 6 лв., домашно кюфте 3.50 лв. Стаите са общи, цената за нощувка е 25 лв. Не е позволено посещението с кучета, къмпингуването е разрешено.

Хижа “Седемте езера”, Рила

Разположена е в близост до природния феномен Седемте Рилски езера, намира се на брега на едно от тях – Рибното езеро, на около 2000 м надморска височина. Хижата предлага добри условия за настаняване и изхранване, а капацитетът е 92 места. До нея се стига с лифт (може и пеша), а от там нагоре туристите поемат по маршрут, обикалящ всички езера. Цената за нощувка в двойна стая е 30 лв. Цените на основни напитки и ястия са: Кока-кола – 4.50 лв., бира – 4 лв., омлет – 8 лв., кашкавал пане със зелева салата – 9 лв.

Хижа “Мальовица”, Рила

Разположена е на 1960 м н.в. в долината на река Мальовица, а капацитеът е 85 места. Цената на нощувката е 30 лв. в обща стая с 8 легла, 4 от които двуетажни. Двойна стая е на цена от 35 лв. Бунгало за двама струва 70 лв. за нощувка. Супите са по 4-5 лв., а кюфтетата – 2.50 лв. Шопската салата е на цена от 8.50 лв., а омлетът – около 4-5 лв.

Хижа “Хубавец”, Стара Планина

Намира се на 950 м надморска височина, на границата между Троянска и Калоферска планина. Капацитетът й е 57 места с външни санитарни възли и бани. Разполага с туристическа столова, кухня и бюфет. Цената за нощувка е 25 лв. Кафето е 2 лв. Бири и безалкохолни струват по 4 лв. Различните видове супи са по 4-5 лв., а салатите 4-6 лв. Кебапчетата и кюфтетата на скара са по 3 лв., домашни пържено картофи – 5 лв., а десертите (торти, палачинки) – 5 лв.

Независимо от това къде решите да отседнете, трябва да имате предвид спазването на някои основни правила за безопасност – подходяща екипировка, включваща удобна и непромокаема връхна дреха, информация за трудностите и особеностите на маршрута, мобилен телефон с напълно заредена батерия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button