КласацииСвят

9-те най-добри места за посещение в Албания

Албания е невероятно кътче на Балканите. Планини, осеяни с тихи пътеки за пешеходен туризъм, древни руини, скрити в сянката на дърветата, зашеметяващи плажове и бързо развиващи се градски центрове.

Това е страна, която е била изолирана от голяма част от останалия континент до началото на 90-те години. И макар оттогава да се опитва да догони, Албания запазва излъчването на по-стара и дива Европа. Това е място, където традицията има значение. Място с неочаквани приключения в края на всяка прашна селска алея.

Кои са най-добрите плажове в Албания

Място, което може да промени цялата ви представа за Европа от 21-ви. И така.

Стюарт Бътлър е пътешественик и автор на пътеводители, който е пътувал много в Албания. Ето и неговият списък с места за посещения, написан за Time Out:

1. Тирана

Столицата на Албания и единственото място, което наистина се чувства като град, Тирана не е завладяна от скорошната си репресивна история. Вместо да скрият центровете за разпити и затворите от комунистическата ера, градските власти са ги превърнали в мрачно завладяващи музеи, художествени галерии и мемориали – и след това са ги заобиколили с непрекъснато променяща се група от хипстърски барове и ресторанти.

През уикендите се качете на кабинковия лифт нагоре по планината Dajti, за да се присъедините към местните за обяд с агнешко печено на шиш с гледка към града.

2. Берат

Красивият Берат е град от две половини. Долу на брега на реката къщите са струпани плътно до склона на горист хълм, прозорците им отразяват слънчевата светлина от водата.

Поемете обаче по стръмното изкачване към върха на този хълм и ще стигнете до другата – и много по-стара – половина на Берат. Реставриран средновековен портал води към Калая или крепостта, където диви цветя поникват от рушащите се стени, а куп вековни църкви и джамии са превърнати в музеи.

3. Ксамил

Типичното плажно място в Албания. Въпреки че далеч не е неоткрит, Ксамил – който обхваща поредица от ниски, гористи носове и обхваща редица все още блестящи заливи, плажове и малки островчета – е нещо специално.

Масовият туризъм, подхранван от посетители от съседни държави без излаз на море, драматично промени албанското крайбрежие през последните години, но Ксамил запазва спокойната магия, която за първи път привлече хората към албанската Ривиера. И, разбира се, морските дарове са отлични.

4. Гирокастър

Историята на малкия хълмист град Гирокастър в южна Албания датира от поне 2500 години – някои от съкровищата от тази голяма древност са внимателно подредени в малкия музей на града.

Какво да видим и правим в Албания през зимата

Повечето хора днес обаче идват тук, за да видят около 600 зашеметяващи имения от османската епоха, които са осеяли града и околните хълмове, някои от които са отворени за посетители. Красивият, но туристически център на града ( Gjirokastër е любимо място за автобусни обиколки при еднодневна екскурзия от Корфу) е пълен с калдъръмени улици, кафенета с изкуство и магазини за сувенири с по-малко изкуство.

5. Бутринт

Може би най-впечатляващото историческо място в Албания, Бутринт е древен гръцки град от слънчогледовожълти камъни и скали. Някои от руините тук – по-специално театърът, форумът и обществените бани – са изключително добре запазени, но също толкова удоволствие е да се рови в по-малко известните руини. За да добавим към чудото на мястото, целият комплекс е красиво разположен сред сенчеста гора и на брега на тиха крайбрежна лагуна.

6. Шкодра

Големият град Шкодра, който мързелува на брега на езеро на кратко разстояние от морето, не попада в много албански маршрути. И все пак, със своите пастелно боядисани сгради и елегантни площади, той има подчертано италианска атмосфера. Добавете към това изобилие от история и култура и ще си осигурите перфектна градска почивка.

Градът може да се похвали с някои от най-добрите музеи в Албания (като Националния музей на фотографията Маруби, който обхваща историята на фотографията в Албания, и Музея на обекта на свидетелството и паметта, който очертава скорошното комунистическо минало на Албания), голям крепостен комплекс, някои отлични ресторанти – и да, италианското влияние се простира до вечеря – и дълги пясъчни плажове само на кратко разстояние с кола.

7. Албанските Алпи

Албанските Алпи, известни още като Прокълнатите планини, са всичко друго, но не и прокълнати. Долините на тези извисяващи се планини са пълни с ливади, пасища и езера в ярка зеленина, докато красивите традиционни каменни села са осеяни в региона. Склоновете, които са гъсто залесени и стават огненочервени и оранжеви през есента, водят до върхове, които са облизани в лед и сняг месеци наред. Неговата приказна страна за пешеходен туризъм и многобройни дневни и многодневни пътеки се извиват около склоновете, като най-прочутата е Пътеката на трите държави Върховете на Балканите, която пресича съседните страни Косово и Черна гора.

8. Аполония

Далеч от никъде и малко познати на повечето чуждестранни посетители в Албания, руините на древния илирийски град Аполония са огромен 2500-годишен комплекс от полувровени стени, мозайки и стълбове, разпръснати по осеяни с маслинови дървета хълмове. Театърът и административният център все още запазват голямо величие, а музеят, пълен със съкровища, си заслужава да бъде посетен. Далеч от основните руини, едно от най-големите привличания на Аполония е усещането за тиха самота. Елате за историята, останете за спокойствието.

9. Плаж Джипе

Четиридесет и пет минутната пешеходна пътека по скалите до плажа Gjipe в Албания започва от дебелите каменни стени на манастира Свети Теодор. Религиозното начало е подходящо: веднага щом погледнете този малък плаж с бели камъчета, разположен под скали в устието на гористо дефиле, ще си помислите, че сте в рая на средиземноморските плажове. Атмосферата в Gjipe остава сдържана, а развитието милостиво ограничено. Има сезонно плажно кафене и, на кратко нагоре в дефилето, основна зона за къмпинг. Елате през юни или септември и може да имате всичко за себе си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button