България

Ситовският надпис е знак за съкровище

Ситовският надпис – В Родопите се извисява скала, която крие тайнствен артефакт. На около два метра от земята, разположени във фриз, са издълбани знаци на непозната писменост от неуточнени времена. Лентата, на която са изписани, има внушителна дължина от около три метра и широчина от около тридесет сантиметра.

Наречени са Ситовски надпис, макар че все още не е установено дали става дума за природен феномен или са резултат от човешка дейност. Открити са през далечната 1928 г. от месни дървари, които са почивали в близост до скалата. Жителите на околността смятат, че там е заровено голямо златно съкровище.

Родопският феномене открит през 1928 г. , крие древно завещание

Това е причината мястото бързо да привлече вниманието на иманярите, като и до днес хората го посещават с надежда да открият там скрито богатство. Свидетелство за това за дупките, които могат да се видят по пътя. Тези символи нямат аналог с други по света, което ги прави още по-загадъчни и интересни за археолозите и езиковедите.

За произхода на надписа и неговото датиране има различни предположения. Първите изследователи смятат, че се появил по времето на траките. Това поставя под съмнение теорията, че те са били безписмен народ. В подкрепа на тази теза е фактът, че от другата страна на реката има комлекс, наречен Щутгард, където са открити руини от първото хилядолетие на Христа.

Високи светилища пазят Западните Родопи

Други пък вярвът, че са създадени едва през Средновековието или пък са ни завещани от прабългарите, което би направило нашия език много по-древен, отколкото предполагаме. Скалата обаче не може да се датира с точност и досега все още не се стига до съгласие. Учените все още не са разчели мистерията. Все още няма научно обяснение за този надпис.

Някои смятат, че крие древни послания за идните поколения. Един от предполагаемите преводи на Ситовския надпис гласи: ,,Душата. сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята змезда, както е наредил Кронос и Хадес – създателят на всичко живо“. Изречението ,,ой е отишъл на небето, оплакан от синовете си тук, на Земята“, пък се свързва с бог Тангра.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button