Свят

Какво да видим и правим в Албания през зимата

Въпреки че Албания е най-известна със своите топли средиземноморски лета и невероятни плажове, в балканската страна има какво да правите през зимата.

Всъщност зимата в Албания означава липса на тълпи с туристи, прекарване на уютно време с приятели или семейство в курорти или ресторанти и фантастични зимни дейности на открито.

И така, кои са 8-те най-добри неща, които трябва да видите и правите през зимата в Албания, подредени от блога Chasing the donkey?

Докато по бреговете на Албания не пада много сняг през зимата, вътрешните албански Алпи го правят. По цялата северна и източна граница ще намерите възможности да карате ски, сноуборд или шейна.

Зимата в Албания също е чудесно време да се потопите в културата и историята на страната. Посещение на музей, разглеждане на замък, посещение на фестивал или отдаване на типична албанска храна са отлични зимни дейности в балканското бижу.

Празнувайте Коледа и Нова година в Тирана

Албанците ценят своите културни обичаи и исторически традиции, които са видими в цялата страна и през цялата година. Въпреки това, любовта на албанците към празненствата може да е в пика си през декември, по време на зимните празници.

Сърцето на коледните тържества в Албания е Тирана – оживената столица. В града можете да се насладите на коледни светлини  от известния площад Скендербег до площад Света Тереза, който е домакин на красив коледен базар.

От друга страна, площад Скендербег е мястото, където ще искате да посрещнете Нова година заедно с хиляди албанци. Кръстен на националния герой Георг Кастриот Скендербег, главният площад на Тирана е място за всякакви годишни тържества и събития.

През зимата в Албания това е местоположението на гигантска коледна елха и популярно място за гледане на фойерверките на Нова година.

Качете се на Dajti Ekspres – най-популярната атракция

Без съмнение основен акцент в Тирана и една от най-забавните туристически атракции в Албания през зимата е Dajti Ekspres. Това пътуване с дължина 1 километър е най-дългото пътуване с кабинков лифт на Балканите. Ще се изкачите на повече от 800 метра от центъра на Тирана до планината Дайти – пътуване, което отнема около 15 минути.

На върха се намира туристически комплекс от ресторанти и хотели, а гледките са абсолютно невероятни. Това се нарича „Балконът на Тирана“ с добра причина. Невероятно живописно е, когато снега покрива града и околностите му.

Отдайте се на зимни спортове и пейзажи в Корча

Водещата дестинация за зимни спортове в Албания е районът на Корча в югоизточна Албания, който е осеян със ски курорти, поддържани пътеки и писти и всякакви други съоръжения за любителите на зимата.

Селата около Корча, които са особено невероятни за зимни дейности като ски и сноуборд, са Воскопоя и Дардхе. Особено последното е невероятно популярно, благодарение главно на присъствието на добре оборудвания ски курорт Bigell.

Отличните съоръжения за зимни спортове в и около Корча са причината Албания да бъде представена като една от най-достъпните дестинации за зимни спортове в света. Освен това, в малко вероятния случай, че времето не позволява дейности на открито, можете да посетите Националния музей на средновековното изкуство в Корча, където се съхраняват над 7000 художествени и културни артефакта.

Посетете националния парк Valbonë 

Разположен  северна Албания, граничещ с Черна гора Национален парк Valbonë (или Valbona) Valley е друга сензационна дестинация за зимни пътувания в Албания. Със своите драматични, безплодни върхове и гористи долини, ледникови извори и водопади, това е райско място както за хората, така и за животните.

Река Гаши в парка е част от обекта на ЮНЕСКО за световно наследство на първобитните букови гори. Освен цветното разнообразие, долината Валбоне е дом на много диви животни. Това включва кафяви мечки, рис, дива коза, сиви вълци, диви кози и безброй видове птици.

Въпреки че вероятно няма да видите нито едно от тези емблематични животни през зимата в Албания, все още има какво да правите в този епичен национален парк. Разположена в сърцето на величествените Албански Алпи, долината на Валбоне предлага възможности за ски бягане и снегоходки от световна класа. В района има и няколко отлични зимни къщи за гости.

Посетете фестивала Dita E Verës

Dita e Verës – буквално „Летен ден“, е ежегоден празник от първостепенно значение в албанската култура. Да предположим, че посещавате страната на 14 март, който технически все още е зима в Албания. В този случай ви предстои удоволствие, тъй като в цялата страна има огромни празненства, като семействата и децата често прекарват времето си заедно.

По това време ще намерите много традиционна храна, танци и общи забавления. Този празник е най-големият езически празник в Албания и един от основните годишни празници.

Той се празнува деня, в който богинята на горите, зеленината и природата излиза от храма си, за да прекъсне зимния сезон. По същество това е празникът на зимата, преминаващ към пролетта, който идва със силен акцент върху природата.

https://www.youtube.com/watch?v=w08onqhES-U&ab_channel=TopAlbania

Разгледайте Bunk’Art 1 и 2 в Тирана

Разположен в антиядрен бункер, построен от албанското комунистическо правителство при Енвер Ходжа, Bunk’Art 1 е една от най-необикновените атракции в Тирана и един от най-добрите музеи в Албания.

Този огромен подземен бункер, включващ не по-малко от пет етажа и повече от 100 стаи, е феноменално място за посещение през зимата в Албания. Предлага страхотно бягство от евентуално неблагоприятно зимно време.

Посетителите могат да преминат през коридорите и стаите, където бившият диктатор Ходжа и неговите помощници е трябвало да търсят убежище от възможни ядрени атаки по време на Студената война.

В днешно време Bunk’Art 1 е уникално място, включващо видео изложби и тонове изкуство. Исторически музей и галерия за съвременно изкуство в едно предлагат уникално потапяне в живота в Албания през комунистическата ера. Подобно на Bunk’Art 1, Bunk’Art 2 също е в бивш бункер. Този се намира в сърцето на Тирана, на кратка разходка от площад Скендербег.

Някога това е бил бункер на Министерството на вътрешните работи, приют с 24 стаи, превърнат в друг забележителен албански музей. Посветен на историята на Министерството на вътрешните работи, който се провежда от 1912 до 1991 г., той показва работата, извършена от „Сигурими“, бившата политическа полиция и по същество преследваща сила. Това е най-добрият музей, за да научите за многото хора, станали жертва на комунистическия терор.

Посетете замъка Krujë

Построен още през 5-ти или 6-ти век, внушителният замък Круйе е бил седалището на Георг Кастриот по време на османските обсади от 15 -ти век. От този малък елипсовиден замък и само с 3000 души Кастриот ефективно устоява на множество атаки и спира експанзията на Османската империя в Централна Европа.

Османците, неговите смъртни врагове, го наричат ​​Искендер бей и се смята, че се сравнява със самия Александър Велики. Английската производна на името му е Skanderbeg. Не е изненадващо, че Скендербег става национален герой в Албания, наречен „Албански дракон“.

Стигането до замъка Krujë от градове като Дурес или Тирана като еднодневна екскурзия е нещо просто. Той също е сравнително малък, така че наистина трябва да ви трябват само няколко часа, за да разгледате района.

Отдайте се на традиционна албанска кухня

В една студена и снежна зимна вечер в Албания, малко неща са толкова уютни, топлещи душата и приятни, колкото да се отдадете на обилна традиционна албанска храна.

Това е идеалният начин да завършите деня на дейности на открито, посещения на музеи или други зимни дейности в Албания. Подобно на много други балкански кухни,  типичните ястия за Албания са или обилни, или сладки.

Основните продукти са чесън, лук и билки, които се използват в повечето рецепти. По-често рибата или месото – агнешко, свинско, птиче и говеждо – също са основни продукти. Има обаче и няколко вегетариански варианта. Всички те са идеални за голямо разнообразие от меса на скара, печени или задушени.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button