19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

Какво да видим и правим в Албания през зимата

Въпреки че Албания е най-известна със своите топли средиземноморски лета и невероятни плажове, в балканската страна има какво да правите през зимата.

Всъщност зимата в Албания означава липса на тълпи с туристи, прекарване на уютно време с приятели или семейство в курорти или ресторанти и фантастични зимни дейности на открито.

И така, кои са 8-те най-добри неща, които трябва да видите и правите през зимата в Албания, подредени от блога Chasing the donkey?

Докато по бреговете на Албания не пада много сняг през зимата, вътрешните албански Алпи го правят. По цялата северна и източна граница ще намерите възможности да карате ски, сноуборд или шейна.

Зимата в Албания също е чудесно време да се потопите в културата и историята на страната. Посещение на музей, разглеждане на замък, посещение на фестивал или отдаване на типична албанска храна са отлични зимни дейности в балканското бижу.

Празнувайте Коледа и Нова година в Тирана

Албанците ценят своите културни обичаи и исторически традиции, които са видими в цялата страна и през цялата година. Въпреки това, любовта на албанците към празненствата може да е в пика си през декември, по време на зимните празници.

Сърцето на коледните тържества в Албания е Тирана – оживената столица. В града можете да се насладите на коледни светлини  от известния площад Скендербег до площад Света Тереза, който е домакин на красив коледен базар.

От друга страна, площад Скендербег е мястото, където ще искате да посрещнете Нова година заедно с хиляди албанци. Кръстен на националния герой Георг Кастриот Скендербег, главният площад на Тирана е място за всякакви годишни тържества и събития.

През зимата в Албания това е местоположението на гигантска коледна елха и популярно място за гледане на фойерверките на Нова година.

Качете се на Dajti Ekspres – най-популярната атракция

Без съмнение основен акцент в Тирана и една от най-забавните туристически атракции в Албания през зимата е Dajti Ekspres. Това пътуване с дължина 1 километър е най-дългото пътуване с кабинков лифт на Балканите. Ще се изкачите на повече от 800 метра от центъра на Тирана до планината Дайти – пътуване, което отнема около 15 минути.

На върха се намира туристически комплекс от ресторанти и хотели, а гледките са абсолютно невероятни. Това се нарича „Балконът на Тирана“ с добра причина. Невероятно живописно е, когато снега покрива града и околностите му.

Отдайте се на зимни спортове и пейзажи в Корча

Водещата дестинация за зимни спортове в Албания е районът на Корча в югоизточна Албания, който е осеян със ски курорти, поддържани пътеки и писти и всякакви други съоръжения за любителите на зимата.

Селата около Корча, които са особено невероятни за зимни дейности като ски и сноуборд, са Воскопоя и Дардхе. Особено последното е невероятно популярно, благодарение главно на присъствието на добре оборудвания ски курорт Bigell.

Отличните съоръжения за зимни спортове в и около Корча са причината Албания да бъде представена като една от най-достъпните дестинации за зимни спортове в света. Освен това, в малко вероятния случай, че времето не позволява дейности на открито, можете да посетите Националния музей на средновековното изкуство в Корча, където се съхраняват над 7000 художествени и културни артефакта.

Посетете националния парк Valbonë 

Разположен  северна Албания, граничещ с Черна гора Национален парк Valbonë (или Valbona) Valley е друга сензационна дестинация за зимни пътувания в Албания. Със своите драматични, безплодни върхове и гористи долини, ледникови извори и водопади, това е райско място както за хората, така и за животните.

Река Гаши в парка е част от обекта на ЮНЕСКО за световно наследство на първобитните букови гори. Освен цветното разнообразие, долината Валбоне е дом на много диви животни. Това включва кафяви мечки, рис, дива коза, сиви вълци, диви кози и безброй видове птици.

Въпреки че вероятно няма да видите нито едно от тези емблематични животни през зимата в Албания, все още има какво да правите в този епичен национален парк. Разположена в сърцето на величествените Албански Алпи, долината на Валбоне предлага възможности за ски бягане и снегоходки от световна класа. В района има и няколко отлични зимни къщи за гости.

Посетете фестивала Dita E Verës

Dita e Verës – буквално „Летен ден“, е ежегоден празник от първостепенно значение в албанската култура. Да предположим, че посещавате страната на 14 март, който технически все още е зима в Албания. В този случай ви предстои удоволствие, тъй като в цялата страна има огромни празненства, като семействата и децата често прекарват времето си заедно.

По това време ще намерите много традиционна храна, танци и общи забавления. Този празник е най-големият езически празник в Албания и един от основните годишни празници.

Той се празнува деня, в който богинята на горите, зеленината и природата излиза от храма си, за да прекъсне зимния сезон. По същество това е празникът на зимата, преминаващ към пролетта, който идва със силен акцент върху природата.

Разгледайте Bunk’Art 1 и 2 в Тирана

Разположен в антиядрен бункер, построен от албанското комунистическо правителство при Енвер Ходжа, Bunk’Art 1 е една от най-необикновените атракции в Тирана и един от най-добрите музеи в Албания.

Този огромен подземен бункер, включващ не по-малко от пет етажа и повече от 100 стаи, е феноменално място за посещение през зимата в Албания. Предлага страхотно бягство от евентуално неблагоприятно зимно време.

Посетителите могат да преминат през коридорите и стаите, където бившият диктатор Ходжа и неговите помощници е трябвало да търсят убежище от възможни ядрени атаки по време на Студената война.

В днешно време Bunk’Art 1 е уникално място, включващо видео изложби и тонове изкуство. Исторически музей и галерия за съвременно изкуство в едно предлагат уникално потапяне в живота в Албания през комунистическата ера. Подобно на Bunk’Art 1, Bunk’Art 2 също е в бивш бункер. Този се намира в сърцето на Тирана, на кратка разходка от площад Скендербег.

Някога това е бил бункер на Министерството на вътрешните работи, приют с 24 стаи, превърнат в друг забележителен албански музей. Посветен на историята на Министерството на вътрешните работи, който се провежда от 1912 до 1991 г., той показва работата, извършена от „Сигурими“, бившата политическа полиция и по същество преследваща сила. Това е най-добрият музей, за да научите за многото хора, станали жертва на комунистическия терор.

Посетете замъка Krujë

Построен още през 5-ти или 6-ти век, внушителният замък Круйе е бил седалището на Георг Кастриот по време на османските обсади от 15 -ти век. От този малък елипсовиден замък и само с 3000 души Кастриот ефективно устоява на множество атаки и спира експанзията на Османската империя в Централна Европа.

Османците, неговите смъртни врагове, го наричат ​​Искендер бей и се смята, че се сравнява със самия Александър Велики. Английската производна на името му е Skanderbeg. Не е изненадващо, че Скендербег става национален герой в Албания, наречен „Албански дракон“.

Стигането до замъка Krujë от градове като Дурес или Тирана като еднодневна екскурзия е нещо просто. Той също е сравнително малък, така че наистина трябва да ви трябват само няколко часа, за да разгледате района.

Отдайте се на традиционна албанска кухня

В една студена и снежна зимна вечер в Албания, малко неща са толкова уютни, топлещи душата и приятни, колкото да се отдадете на обилна традиционна албанска храна.

Това е идеалният начин да завършите деня на дейности на открито, посещения на музеи или други зимни дейности в Албания. Подобно на много други балкански кухни,  типичните ястия за Албания са или обилни, или сладки.

Основните продукти са чесън, лук и билки, които се използват в повечето рецепти. По-често рибата или месото – агнешко, свинско, птиче и говеждо – също са основни продукти. Има обаче и няколко вегетариански варианта. Всички те са идеални за голямо разнообразие от меса на скара, печени или задушени.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации