С дъх на вино

Дъбовата бъчва усилва аромата на напитката

От стари времена хората използват именно този съд за божествената напитка

Отлежаването на виното е старо колкото самото производство. Още в древността хората са установили, че напитката променя вкуса си в зависимост от времето и от съдовете, в които се съхранява. Това обаче е строго индивидуално – отделните вина могат да получат различна степен на обогатяване или промяна на вкуса и аромата според условията, в които отлежават.

Защо дъбовите бъчви са най-предпочитаните съдове за съхранение на вино?

Причините са много Когатот е са нови, придават на напитката редица допълнителни аромати – на ванилия, масло, опушено, мока, шоколад, кафе, канела, карамфил, кокос. Дъбовата дървесина има пореста структура и през материала виното „диша“ по-малко, което е много добре за неговото развитие и оформяне като наистина сложна ароматна напитка.

Наред с това дъбът „оглажда“ много от грубите танини, които не са много приятни, когато вината са млади. Това е и смисълът на отлежаването му в дъбова бъчва.

И тук стигаме до разликите между отделните видове бъчви, защото далеч не всички направени от дъб са еднакви. На първо място те се различават заради произхода на материала, от който са изработени. Той може да е от какъв ли не регион, което дава богатство на разновидностите. Дъбът внася различен ефект и според обгарянето на вътрешността на бъчвата, възрастта й (с течение на времето те губят качеството си да придават на виното лек ванилово-маслен вкус) и дори по размера.

Защо пещерите са добри за отлежаване на вино

Ако пък използваме съвсем еднакви съдове, пак можем да получим различен вкус в зависимост от това дали сме ги напълнили с неферментирал сок или с истинско вино. Има значение и колко време е минало от наливането в бъчвите.

Този съд за съхранение и отлежаване на вино е важен и със своя размер. Оптималният е между 225 и 500 литра. Най-скъпи са бъчвите, направени от френски дъб, и то от конкретни региони на страната на Балзак. Една елитна дъбова бъчва може да струва дори 600 евро, пише „Галерия“.

Експертите обаче твърдят, че не можем да смятаме дадено вино за добро само защото е отлежало в дъбови бъчви, колкото и качествени да са били те.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button