Фестивали и традиции

Кукерската група от село Чарган съхранява непрекъсната традицията от 85 години насам

Най-старата и многобройна кукерска група от Тунджанско, тази в село Чарган, след дни ще отбележи 85 години непрекъснато съхраняване на маскарадните традиции, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

През идните почивни дни – 18 и 19 февруари, кукерите ще обиколят по традиция всички къщи в селото. Ще огласят с хлопките си домовете за здраве и берекет. Маскираните ще пресъздадат на площада характерния кукерски обичай „заораване и засяване на нивата“. Според етнографи така кукерите „събуждат“ земята и носят плодородие.

Кукери огласят 13 села в Тунджа

Маскарадната група в Чарган е създадена през далечната 1938 г. Характерни за нея са животинските кожени маски. Чарганските кукери са носители на редица награди от регионални, национални и международни фестивали, предава БТА.

Кукерите от Чарган „влязоха“ в януарския брой за 2021 г. на сп. „National Gеographic“, озаглавен „Земята на кукерите“. Изданието отдели две страници на тях в снимки, дело на фотографа Иво Данчев, който изследва различните маскарадни групи в страната.

Кукерите от Средец с фурор на фестивала в Сардиния

Според етнографи, ямболският регион е един с най-съхранените маскарадни ритуали в страната. Голяма част от кукерските групи са именно от тунджанските села, но и в общините Елхово и Стралджа също пазят маскарадните традиции.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button