НовиниФестивали и традиции

Кукери огласят 13 села в Тунджа

От вчера започнаха кукерските празници в селата на община Тунджа. По традиция „кукерският сезон“ в Тунджанско се открива първо в селата Калчево и Завой. Те биват огласени от кукерски хлопки и през двата почивни дни, а с. Хаджидимитрово – само вчера.

Симитли домакинства сурвакарски и кукерски групи от цяла България за 19-и път

Кукерските традиции са съхранени в голяма част от населените места в Тунджанско. През първия ден кукерите влизат във всяка къща, за да благословят стопаните за здраве и берекет. През втория ден, обикновено се събират на мегдана, за да възпроизведат обичая заораване и засяване на нивата и да събудят земята за плодородие.

Кукеровден на 11 и 12 февруари ще отбележат в селата Веселиново и Победа, а на 18 и 19 февруари – в Чарган, Кабиле и Челник. Кукерските игри ще продължат в селата Маломир (26 февруари), Козарево (4 март), Могила (на 4 и 5 март), Стара река (на 11 и 12 март) и Дражево (12 март), обявиха от община Тунджа.

„Кукерландия“ се завръща, стотици ще парадират в Ямбол

В тунджанските села предстои и празника „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“, който се провежда в рамките на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Неговото 24-о издание ще се състои от 23-и до 26 февруари тази година. Фестивалът се очаква да се завърне в цялата си мащабност и пъстрота, както преди ковид пандемията.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button