Новини

Симитли домакинства сурвакарски и кукерски групи от цяла България за 19-и път

За деветнадесети път стадионът в Симитли бе изпълнен с колорита на сурвакарски групи от различни краища на България, които показаха пъстротата на традициите.

На фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ тази година дефилираха 29 групи от страната, а участниците са повече от седем хиляди, каза за БТА кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Маскарадните игри събират сурвакарските групи от всички населени места в общината, както и гостуващи от Кюстендилско, Пернишко, Пазарджишко, Пловдивско и други области на страната.

„Кукерландия“ се завръща, стотици ще парадират в Ямбол

Фестивалът е изключително мащабен и тази година се провежда за деветнадесети път. Началото се поставя през 2003 г., но през 2021 г. фестивалът не се проведе, поради ковид пандемията и ограниченията, въведени тогава. Юбилейното издание ще е догодина и очакваме да бъде още по-мащабно, да участват повече групи, включително и групите от чужбина, които в последните няколко години ни липсват, каза още кметът на Симитли.

За двете десетилетия, в които се провежда „Симитлия – Древната земя на кукерите“, фестивалът се утвърждава сред популярните маскарадни игри в страната. С много любов и желание правим фестивала, има някаква магия, която събира групите тук, събира зрителите и става нещо уникално, каза още Апостол Апостолов.

Отличия за участниците тази година имаше, макар организаторите да не излъчват в това издание на игрите групи на първо, второ и трето място.

3 години по-късно: „Сурва“ се завръща в Перник с рекорден брой участници

Всяка от групите от населените места в община Симитли беше отличена за приноса си в развитието на фестивала и съхранението на традициите, а децата получиха медали за участие. Всички групи бяха оценявани от жури, а за всяка имаше награда за маска, костюм, пресъздаден обичай, численост на групата или друго, с което участниците са впечатлили журито.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button