НовиниСвят

Колко ще ни струва да участваме в Карнавала във Венеция

Известният карнавал във Венеция, който се провежда поне от 1296 г., ще се чества от 4 до 21 февруари 2023 г. Всяка година на канала Рио ди Канареджо се провежда парад на лодки и фестивал на светлините. Десетдневният фестивал включва поредица от маскарадни партита, където гостите носят исторически костюми и интересни маски.

Според легендата карнавалът във Венеция започва след военната победа на Венецианската република над патриарха на Аквилея Улрико ди Тревен през 1162 г. В чест на тази победа хората започват да танцуват и да се събират на площад Сан Марко. Този фестивал започва през този период и става официален през Ренесанса.

Пищните карнавали през 2023 г., които трябва да посетим

Той е бил много известен през осемнадесети век. Въпреки това, под управлението на императора на Свещената Римска империя и по-късно император на Австрия, Франциск II, фестивалът е напълно забранен през 1797 г. и използването на маски става строго забранено. Постепенно се появява отново през деветнадесети век, но само за кратки периоди и най-вече за частни празници, където става повод за артистични творения.

След дълго отсъствие, Карнавалът се завръща през 1979 г. Едно от най-важните събития е конкурсът за la maschera più bella („най-красивата маска“), който се оценява от жури от международни дизайнери на костюми и модни дизайнери.

Ролята на маските

Маските винаги са били важна характеристика на венецианския карнавал. Традиционно на хората е било позволено да ги носят между фестивала Санто Стефано (ден на Св. Стефан, 26 декември) и края на карнавалния сезон в полунощ на Маслени вторник.

Създателите на маски се радват на специално положение в обществото, със собствени закони и собствена гилдия, със собствен статут от 10 април 1436 г. Венецианските маски могат да бъдат изработени от кожа или порцелан или чрез оригинална стъклена техника.В днешно време повечето италиански маски се правят с нанасяне на паста гесо и златни листа и са ръчно рисувани с помощта на естествени пера и скъпоценни камъни за украса. Заради уникалната изработка венецианските маски са доста скъпи.

Видове и цени

Най-евтините маски започват от около 30 евро и са направени от твърда хартия.

Керамична маска, ръчно рисувана може да бъде купена за около 50-60 евро.

Ако искате да впечатлите с по-пищна маска, ще трябва да се бръкнете с около 150-200 евро. Тя може и да е от хартия, но ще е украсена с камъни и пера, така че да предизвикат истинско възхищение.

Луксозните маски са на цени над 500 евро. Те са истинско произведение на изкуството.

Най-скъпите маски стигат до цени от 2035 евро, като те се изработват от майсторите в този занаят.

Освен маските изключително важни са и костюмите. И разбира се, също доста скъпи. Те обикновено се наемат. Цената зависи от два основни фактора: формата на костюма и продължителността на наема: за около 7 часа наем сумата варира между 300 евро и 650 евро, но цената се повишава, ако избраният костюм има специални тъкани и украси.

Как може да участвате в Карнавала

Всяка година по време на карнавала старинните дворци на Венеция се превръщат в зашеметяващи места за приказни венециански балове с маски. Тази година Palazzo Ca’Zen ai Frari ще отвори вратите си за фантастичния „Бал на мечтите“. Намира се в квартал Сан Поло, близо до базиликата Фрари.

Ако искате да влезете след 10 вечерта за питие и танци, ще трябва да платите 220 евро. Ако искате обаче да сте там и за вечеря, с коктейл и шоу, трябва да отделите 800-900 евро.

Ако просто да видите част от грандиозното изживяване като турист, български туроператори предлагат екскурзии до Венеция специално с посещение на Карнавала. В различните компании цената варира от 400 до над 600 лева за няколко дни в магичната Венеция.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button