Новини

3 години по-късно: „Сурва“ се завръща в Перник с рекорден брой участници

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перинк, съобщават от общинската администрация.

Близо 10 000 души от България и чужбина ще дефилират през трите фестивални дни в европейската карнавална столица на сурвакарските игри – Перник.

Тази година мащабното събитие ще се проведе от 27 до 29 януари. Тържествата ще започнат две седмици по-рано с народния празник Сурова – в нощта на 13 срещу 14 януари. Обичаят е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и се провежда в почти всички населени места от региона, предава БТА.

Организаторите на „Сурва“ съобщават, че в тазгодишното издание на фестивала участие са заявили 118 групи от страната, от които 45 са от област Перник. По време на маскарада ще се изявят и петнадесет чуждестранни групи.

Отново отменят „Сурва“ в Перник

В рамките на фестивала ще бъде проведено и традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“, в което се очаква да се включат маскирани от 25 групи.

Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът „Сурва“ е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Маскарадното събитие бе отлагано три пъти – най-напред заради водната криза, след това и заради пандемията от Covid-19.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button