Новини

Трън домакинства зимен маскараден празник за трети път

За трети път в Трън се проведе зимен маскараден празник. Инициативата е на Народно читалище „Гюрга Пинджурова – 1895 г.“ и общинската администрация.

В проявата, която започна в 12:00 ч. на площада в пограничния град, взеха участие различни маскарадни групи. Сред тях бе и тази на „Преличотинете“ – малките сурвакарчета от Трън, които на 27 януари дебютираха на детската „Сурвакариада“ по време на фестивала в Перник. В шествието се включиха и други детски сурвакарски групи от Пернишко.

В силистренското село Калипетрово организират кукерски фестивал за 16 път

В Трън тази година гостуваха и бабугерите от Долната махала в Разлог. Най-атрактивният им участник бе чаушът Васил Стоянов, чийто род от поколения предава едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, заедно с традицията и емоцията на селището.

Сурвакарство в Трънско е имало до началото на новия век, но с обезлюдяването на района спира и неговото провеждане.

Според писмени свидетелства на 14 януари момчетата от трънските села взимали икона от местната църква и с дрянови пръчки ходели от къща на къща да сурвакат. Те пеели и подходящи за случая песни. В специални торбички младежите събирали и това, с което ги дарявали стопаните: свински сушеници, сланина, орехи, пари и др.

Симитли домакинства сурвакарски и кукерски групи от цяла България за 19-и път

Доказателство за това, че древният зимен обичай е съществувал в пограничния край са селата Кожинци, Мрамор и Филиповци, които са имали собствени групи от маскирани, облечени с животински кожи. Те се представяли и на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник.

В началото на 2021 г. в Трън отново бе възобновена маскарадната традиция по идея на местни жители и със създаването на детска сурвакарска група. Амбицията на продължителите на начинанието е то се запази и доразвие във времето.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button