НовиниС дъх на вино

В Дъбрава избраха „Цар на виното“ 

Жители на благоевградското село Дъбрава и тази година се събраха на площада пред кметството, за да отпразнуват заедно Трифон Зарезан. Няколко дни след православния празник, посветен на свети Трифон, ценители, винопроизводители и лозари спазиха традицията и зарязаха лозовите масиви край селото.

Тази година тричленно жури от технолози оцени напитките, произведени от местните винопроизводители, а сред тях беше излъчен победител, удостоен с приза „Цар на виното“. Като най-добро червено вино беше отличено произведеното от Николай Стойнев, който бе и коронован на днешния празник.

По традиция победителят в конкурса за най-добро вино повежда шествието към лозовите масиви, каза за БТА кметът на селото Методи Стоянов. С пожелания за здраве и за плодородие там ритуално се зарязват лозята, допълни той.

В този СПА център може да се къпете във вино или кафе

В землището на Дъбрава има много лозови масиви, голяма част от тях се поддържат, а местните хора са запазили традицията да произвеждат домашно бяло и червено вино, разказа още кметът на Дъбрава.

Тази година бяха отличени и производители на домашни вина в категории за най-добро бяло вино, най-добро розе, а награди имаше и за пенливо, бурно, пивко и мераклийско вино. Празникът в Дъбрава продължи с богата музикално – танцова програма, а участниците се „стоплиха“ в снежния и студен февруарски ден с напитки, произведени в масивите около селото.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button