НовиниФестивали и традиции

В силистренското село Калипетрово организират кукерски фестивал за 16 път

Община Силистра, кметството в с. Калипетрово и читалище „Пробуда – 1940“ в селото за 16-ти пореден път организират Национален фестивал на кукерите, съобщиха от общината.

Събитието е насрочено за 25 март и ще се проведе на централния площад в Калипетрово. Право на участие имат младежки и „възрастни“ кукерски състави от цялата страна.

Рекорден брой участници и зрители събра вторият ден на фестивала „Сурва“ в Перник

Кукерските състави ще бъдат оценявани от професионално жури. Критериите за оценка са атрактивна маска и костюм, обичай, обреден танц, благословия.

На всички кукерски състави ще бъдат връчени дипломи за участие. Осигурен е награден фонд за художествени и игрови постижения. Заявките за участие и кратка анотация на групата могат да се изпращат не по-късно от 15 март 2021 година на e-mail: kali_probud@abv.bg и на адрес: с. Калипетрово 7 539, общ. Силистра, ул. „Рашко Блъсков“ 86, Народно читалище „Пробуда-1940“.

„Кукерландия“ се завръща, стотици ще парадират в Ямбол

Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа кукерският обичай е пренесен от заселници от Одринска Тракия. Изпълнявал се е от мъже и винаги се е свързвал с надеждата за по-добро. По-късно в групите започват да участват и жени.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button