Новини

Рекорден брой участници и зрители събра вторият ден на фестивала „Сурва“ в Перник

Голям брой участници, гости и зрители се събраха на централния площад в Перник и във втория ден на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г.

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни.

За първи път в над 50-годишната история на „Сурва“ маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера, предава БТА.

Започва „Сурва“ – най-големият маскараден форум на Балканите

Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

„Сурва“ се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Какво ново ще видим на фестивала „Сурва“

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание „National Geographic“ за световни зимни топ дестинации.

Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button