Новини

Изграждат нова туристичека атракция за над 3 млн. евро в румънския град Арад

Над 3 милиона евро ще бъдат вложени в развитието на зона за отдих край северозападния румънски град Арад, като средствата ще бъдат осигурени по линия на Регионална оперативна програма, съобщава Аджерпрес.

Зоната за отдих „Касоая“ се намира в хълмист район на 50 км от Арад. Тя ще бъде превърната в туристическа атракция чрез изграждането на 33-метрова панорамна кула, енергийно ефективни бунгала за туристите и обиколка с влакче за посещение на над 70-те произведения на изкуството в скулптурния парк „Монумент“.

В „Касоая“ има училищен лагер от комунистическата епоха, който през последните години бе модернизиран от Окръжния съвет на Арад. Има също частен къмпинг и вили, но възможностите за отдих и настаняване са ограничени, отбелязва Аджерпрес.

Срещу 50 евро може да спим в луксозна каруца с покрив и баня в Румъния

На хълм до къмпинга и лагера се намира най-важната забележителност в района – скулптурният парк „Монумент“, който се простира на 45 хектара в гората и стана достъпен за туристи през лятото на 2019 г., след като бе почистен от буйната растителност след десетилетия на лоша поддръжка, предава БТА.

Паркът е създаден през 1971 г., когато е организиран лагер за млади скулптори. До 1985 г. в него са създадени 72 творби на 56 творци от Румъния и един от Унгария. В парка се намират няколко творби на румънския скулптор Джордже Апосту, което го нарежда на второ място по национална значимост след този в Търгу-Жиу, където се пазят работи на най-известния румънски скулптор Константин Брънкуш.

В Румъния мъже се обличат с мечи кожи и танцуват, за да гонят злите духове преди Нова година

Проектът на Окръжния съвет е на равнище одобрено проучване за приложимост. Тази година ще бъде обявена обществената поръчка, а местните власти се надяват, че строителните работи ще започнат през 2024 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button