Свят

В Румъния мъже се обличат с мечи кожи и танцуват, за да гонят злите духове преди Нова година

Регионите Буковина и Молдова в североизточната част на Румъния са богати на традиции и древни обичаи. Много градове и села са домакини на зимни фестивали и паради. Един от най-големите е Festivalul de Datini și Obiceiuri Strămoșești (фестивалът на обичаите на предците) в Команешти (Comănești), който се провежда на 30 декември.

Различни групи пристигат отдалеч, за да участват в него. Фестивалът стана известен със своите мечи танцьори – групи, които вървят по улиците в мечешки костюми, често направени от истински животински кожи, предимно на възраст до 50 години.

Леден хотел отвори врати в Румъния

Мечката е била свещено животно в древна Румъния. Смята се, че традицията за танцуващи мечки се е зародила преди много векове сред ромите, които са посещавали селата точно преди Нова година с истински мечки на каишки, за да танцуват и да прогонват лошите духове от отиващата си година.

Когато страната е била под комунистическо управление, е било забранено.

Освен „мечките“ във фестивала на Comănești, всяка група има и някого, който свири на инструменти и такъв, който е „укротител на мечки“, както и музиканти с барабани и гайди.

Румъния без ограничения: 6 причини да отпрашим към северната ни съседка

Всички танцуват и пеят, докато минават по улиците, проправяйки си път до сцената, където разиграват ритуална сцена, в която мечката се срива, защото вътре в нея има демон. Тогава пристига циганин с нож и пуска кръвта на мечката, така освобождава демона навън и мечката се съживява. Това е история за прераждане за новата година.

В някои версии на традицията мечката, циганинът и тъпаните също обикалят от къща на къща в селото, пеят и танцуват, за да прогонят злото и да донесат късмет.

Много румънци, които работят в чужбина, се връщат всяка година специално, за да участват в зимните фестивали – така те изразяват и празнуват своята културна идентичност.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button