Новини

Кукерите от Средец с фурор на фестивала в Сардиния

Кукерската група от Средец предизвика истински фурор на фестивала „A Maimone“, който се проведе днес в италианския град Самугео, на остров Сардиния.

От ранните часове на неделята улиците на градчето бяха почернели от хора. Местни и живеещи на острова се бяха стекли, за да гледат дефилето на частниците във фестивала, който се провежда за 26-ти път. Централната улица на Самугео беше оградена от двете страни, за да се освободи коридор за дефилиращите групи. Хората бяха „накацали“ по прозорците на заведения и къщи, бяха излезли на терасите на домовоте си, за да могат да имат по-добра видимост към групите, които участват във фестивала.

Кукери огласят 13 села в Тунджа

Кукерите от Средец участват за първи път на „A Maimone“. Те впечатлиха италианците с маските и костюмите си, които са изработени от кожи и тежат по няколко килограма всеки. Внушителната група от 25 души представи обичаите, свързани с маскарадните игри в Средец и Странджа планина. Заедно с кукерите в Самугео е и кметът на Средец Иван Жабов, който ги подкрепи лично по време на фестивала. Община Средец, която получи покана за участие във фестивала на кукерската група от града, организира пътуването до остров Сардиния.

Фестивалът „A Maimone“ се организира от фондация „Mamutzones de Samugheo“. Заради пандемията той не се проведе две години и сега бе очакван с нетърпение от жителите на Самугео и целия остров Сардиния.

кукери

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button