Свят

Хелзинки – най-северната перла на Балтика

Хелзинки е най-северната столица на Европа. Именно заради по-студеното време през зимата и прохладното лято, туристите невинаги отправят поглед към Финландия, но пък точно тук е грешката им. Само човек, който не е бил там, няма представа колко незабравимо пътешествие може да си направи в тази невероятна страна и красивата й столица.

Целият център на града е разположен върху скалите, които стърчат в морето. Пейзажът му е невъзможен без балтийските простори, ккоито придружават човек, където и да се обърне. Втората забележителна особеност е, че архитектурните стилове ампир, неоренесанс и северен сецесион са така смесени в центъра на града, че очарованието е наистина невероятно.

Цвнтърът на финландската столица е разположен върху скалите, които стърчат в морето

Хелзинки е една от най-приятните и спокойни столици в Европа. Заобикалена е от прохладно море и зелени гори. Разположението е на брега на Фински залив, строго пазена от бурите на Балтийско море от над 300 скални острова. Заради местоположението си прилича на Санкт Петербург, руското влияние е осезаемо, а студът може би е най-общият им белег.

Но пък ,,белият град на Севера“, както го наричат филандскта столица, очарова дори и с климата си. Хелзинки е много по-различен от другите скандинавски столици и прилича повече на големите градове в Европа. Повече от 100 години (1809-1917) страната е била част от Руската империя като велико херцоство и може би затова впечатлява с класическите архитектурни сгради, с величествени паметници, с широки булеварди и красивите паркове, потънали в зеленина и цветя.

Дубровник – перлата на Адриатика

И до днес големите луксозни къщи, в които живели руските богати фамилии, са атракция в центъра на столицата. Още по-голямо влияние върху Хелзинки има Швеция, особено върху външния облик на града. Преди да попадне в границите на руската империя, Финландия няколко е част от Швеция.

Градът, погледнат от Финския залив, в средата в главната катедрала ,,Свети Никола“

Градът първоначално е основан през 1550 година с указ на шведския крал Густав Васи при устието на река Ванта Йоки. Мястото обаче се оказва неподходящо с лош излаз към Балтийско море, освен това е било много плитко, което не позволявало корабите да акостират и така търговията и икономиката да тръгнат във възходяща посока.

Ето защо по-късно градът се мести, където е днес – на неголемия скалист полуостров Естнес във Финския залив на морето. Хелзинки е град, в който има впечатляващи катедрали, красиви музеи и разбира се вкусна храна. Днес той е модерен, но запазените стари сгради с красива архитектура са истинско бижу.

Сенатския площад е сърцето и визитната картичка, една от най-известните забележителности на града. Независимо откъде пристигате – на автогара Кампи или на централната жп гара, най-лесният начин да се стигне до площада е пеша., тъй като е буквално на няколко крачки.

,,УспениеБогорично“ е най-голяма православна църква в Западна Европа. В къщата на Седерхолм се помещава музей

Основният обект тук е лютеранската катедрала ,,Свети Никола“, построена през 1852 г. Тя е посветена на свети Николай, покровител на руския император Николай I, който царувал през тези години. В центъра на площада има паметник на император Александър II, открит в края на 19-и век. В подножието на пиедестала, върху който се издига фигурата на императора, има още 4  фигури – те олицетворяват закона, труда, мира и просвещението.

На Сенатския площад е и най-старата сграда в града – къщата Седерхолм, където в момента се помещава Хелзинският музей. Сградата е построена през 1775 г. за богатия търговец Йохан Седерхолм, а през цялата история тя е сменила много собственици. Едно от най-посещаваните места в Хелзинки е Лутеранаската църква ,,Темпелиаукио“, която има много причудлива и впечатляваща архитектура.

Тя е вкопана в скала, стените й представляват груби късове гранит и има много интересна медна покривна конструкция. В сутрешните часове на деня слънчевите лъчи се пречупват по уникален начин и осветяват олтара, който е издялан от скала. Сградата има страхотно добра акустика и поради това често се използва и за провеждането на различни концерти.

Въпреки че лутеранството е преобладаващата религия във Финландия, православните християни също са доста, а в Хелзинки с енамира и Успеният събор на Света Богородица, която е най-голямата православана църква в Западна Европа. Тя е построена през 1868 г., а нейн архитект е Алексей Горностаев. Катедралата ,,Успение Богородично“ се намира в квартал Катаянока, който преди е бил слабо развит и се е състоял почти изцяло от дървени сгради.

Днес това  е един от най-добрите и красиви райони на столицата на Финландия. Височината на катедралата е 51 метра, тя е на доста висока скала и се вижда ясно от почти всяка точка на центъра на Хелзинки. Околностите на катедралата са отлична площадка за наблюдение: оттук се открива прекрасна гледка към града.

До крепостта Суоменлина се стига с ферибот. Момнументът на композитора Сибелиус е необичаен

Всички които пристигат в Хелзинки, обърщат голямо внимание на паметника на Ян Сибелиус, известния финландски композитор и доста важна фигура в цялата европпейска музика. монументът му е открит в един от централните паркове на столица през 1967 г. – 10 години след смъртта на композитора и предизвика смесени чувства сред финландицте, като не всички възприемат абстрактивността му.

Той представя ансамбъл от огромен брой (около шестотин_ медни тръби, които са долепени една от друга. Ейла Хилтунен – авторът на паметника, дори получава хронична бронхиална астма, поради токсични метали от парата, образувана по време на сливането ан тръбите. Този паметник има и една интерсна особеност; когато духащият вятър удари тръбите, те издават различни мелодии в отговор.

Точно това олицетворява творчеството на композитора, защото, както се оказа, този паметник може не само да се види, но и да се слуша. До него има и скулптурен портрет на композитора. Морската крепост Суоменлина (Свеаборг) е може би единствената популярна атракция в Хелзинки, която е построена преди Финладия да се присъедини към Русия – по времето, когато е била част от Швеция през 18-и век.

Тя се намира на остров, недалеч от града, и дотам се стига само по вода, с градски ферибот, за 15-20 минути. Тук има и няколко музея с различна тематика. Мястото е предпочитано не само от туристите, но и от жителите на столицата заради прекрасната гледка и вкусните ресторанти и невероятните кафенета, които се намират там.

Марина Стоева, „Галерия“

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button