Свят

Дубровник – перлата на Адриатика

Дубровник е пленително място за туристи. Този забележителен град притежава онова, което би впечатлило всички, дошли да го видят или пък просто да се насладят на това старо селище, разположено на адриатическото крайбрежие в далечния юг на Хърватия.

Това е една от най-посещаваните дестинации в Европа, особено след снимките на световноизвестната телевизионна поредица ,,Игра на тронове“. Може дори да се направи обиколка на снимачната площадка на хитовия сериал, а градът наистина не се задушава от тълпите туристи.

Тук може да видите културни забележителности и невероятни плажове

Няколко са местата, които се свързват с филма, и те са рапознаваеми за всеки, който го е гледал. Кулата Минчета, Крепостта Ловриенац или пък удивително зеленият остров Локрум, на който липсва пясък и в сериала е превърнат в ,,кралицата на всички градове“ Карт.

дубровник
Снимка: Pixabay

Дубровник се счита за перлата на Адриатика и определено си заслужава да бъде посетен. Често го наричат Сен Тропе на Балканите и определно е прекрасно място, ако човек иска да избяга от ежедневието. Дубровник е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1979 г.

Този град възхищава със своята хармония, невъзможно е да не се влюбиш в него от пръв поглед. Преди да се влезе в града има наблюдателна площадка, където спират всички туристиески автобуси. От това място се предлага невероятна гледка и именно оттук се появяват фантастичните снимки в списания и брошури.

Същите които щом ги видиш, решаваш да отидеш там още през следващата си ваканция. Остров Локрум също се вижда ясно от наблюдателната площадка. Развлекателни лодки постоянно се движат до острова, превозвайки туристи до живописните плажове, макар без пясък.

От наблюдателната площадка се появява спираща дъха гледка към града

 

На самия връх на острова се намира Наполеоновата крепост, построена от французите през 1806 г. От сушата добре се виждат крепостните стени, достигащи на места височина до двадесет метра. Тези стени са строени през вековете и са издържали не една обсада.

Като се върви покрай тях, може да с еобиколи целият стар град, като има гледка отвисоко към тесните улички и малките дворове. Дубровник е град с много богата история. Някога тук е имало остров, където през VII век се появява селището Рагуза, а по-късно на континенталната часд – Дубрава.

Селищата се разрастват и сливат в едно, а разделящият ги канал е засипан през XII век. Латинското име на града е Рагуза, а славянското – Дубровник. Официално градът запосчва да се нарича Дубровник през 1918 г. Предполага се, че той дължи името си на дъбовите горички, които растат в района.

Сега вече няма дъбове, най-вероятно те са били добър строителен материал, докато не е разработен план за каменното застрояване на града от XIV век. През вековната си история Дубровник е бил подчинен на ралзични държави – Византия, Ингария, Османската империя, но е бил и независима република, оглавявана от княз, който е избиран от местната аристокрация за период от 1 месец.

Покрай крепостните стени тръгват лодките за разходка

Благосъстоянието на републиката нараства поради благорпиятното й местоположение на кръстопътя на търговкси пътища в Средиземно море и способността да се увеличава богатството чрез печеливша търговия. След разцвета през  XV – XVI  век започва упадъдък на Дубровнишката република поради преместването на основните търговски пътища към Атлантическия океан.

дубровник
Снимка: pixabay

И през 1808 г. независима република престава да съществува. Дубровник остава град, чието предишно величие се помни от всеки камък на тротоарите му. В стария град се влиза през портата Пиле с фигурата на покровителя на Дубровник – Свети Влас. И изведнъж се озоваваш на главната улица – ,,Страдун“, възникнала на мястото на канал, затрупан през XII век, пише „Галерия“.

От едната страна е големият фонтан на Онофрио, построен през XV век, а от другата са църквата ,,Свети Спасител“ и Францисканският манастир, в който все още работи една от най-старите аптеки в Европа. Улица ,,Страдун“ води до площад ,,Лоджа“, където са съсредоточени забележителностите на Дубровник – камбанария с отлети фигури, удрящи камбана, дворецът ,,Спонза“. църквата ,,Св. Влас“, колоната на Орландо, малкия фонтан на Онофрио.

Дубровник придобива сегашния си вид след опустошителното земетресение от 1667 г. и е възстановен в по-сдържан бароков стил. Какво е било преди земетресението може да се съди по запазените дворец ,,Спонза“ и Княжевския дворец. Срещу него е катедралата ,,Успение Богородично“, построена на мястото на църква, разрушена от бедствието.

Кулата Минчета е приспособена за ,,Къщата на неумиращите“ в ,,Игра на тронове“

Всъщност тя е била постоена през XII  век в романски стил, а най-ранният й предшественик се появява тук още през VII век. Катедралата пази реликви от християнския свят. В 12 часа на обяд на площада, където е оаметник на поета Иван Гундулич, всеки ден се разиграва истински спектакъл с хранене на гълъби, който привлича стотици туристи.

И когато камбанният звън се разнесе из Дубровник, всички гълъби, които са на площада и по покривите на къщите около него, се издигат едновременно и започват да кръжат в луд цикъл. Закъснелите се присъединяват към ятото. По това време там се събират не само птиците, но и туристи и е трудно да се каже кои са повече.

Гълъбите правят няколко кръга, кацат на площада, а хората ги хранят. Заради тази атракция всеки ден кметството отпуска средства за 7 килограма зърно. През арката на камбанарията може да се влезе в пристанището, където има много закотвени лодки, както и такива, които превозват посетители.

В онези години, когато изобщо не е имало туристи на корабите, пътуващи към пристанището на Дубровник, входът на този порт е бил защитен от крепостта ,,Свети Иван“. Сега има морски музей и аквариум. От другата страна градът е защитен от морето от също толкова непревземаемия форт Бокар.

В прекрасния Дубровник наистина е пълно с туристи. Намирането на закътано от хорска глъч място е много трудно, но ако човек свие встрани от основните туристически маршрути и се изкачи по-високо, може и да има късмет.

Уличките са толкова тесни, че са като стълби между къщите, с растителност в множество саксии и кашли, подредени по стъпалата. Освен истории от миналото и култура. Дубровник предлага и невероятни плажове, галени от слънчевите лъчи, както и много красива природа. Докосването до тази адриатическа перла е наистина незабравимо.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button