Свят

Гозо – островът, заради който Одисей забравя за Пенелопа

Гозо – популярна гледка от повечето картички и албуми за Малта е природният феномен Лазурният прозорец – емблема на остров Гозо, най-зеленото място на миархипелага. Едва ли има човек, който да не е виждал тази 28-метрова арка, която доскоро образуваше прозорец в морето.

Любимо място на туристите и декор на различни филми, сред които ,,Игра на тронове“, впечатляващата арка се срина заради силни бури и естествена ерозия на 8 март 2017 г. Малта обаче е решена да увековечи своя символ, като издигне на нейно място футуристична сграда. Тя ще носи името ,,Сърцето на Малта“ и ще бъде със същите размери и пропорции като стария Лазурен прозорец.

Потънал в историята и пропит от слънце, той е истинско попадение като ваканционна дестинация в Малта

Ще бъде изградена на пет етажа от стоманени блокове с огледални стени, които да отразяват красивия пейзаж. На всяко ниво ще има изложбено пространство, посветено на различна епоха от историята на Малта, а всички етажи ще са свързани с вита стълба. С арка или без, остров Гозо заслужава да се види.

Потънал в историята и пропит със слънце, той е истинско попадение като ваканционна дестинация. Макар и втори по-големина след глания Малта (237кв.м.), Гозо е четири пъти по-малък, но е истинско съкровище. Тук мнго преди идването на финикийците – първите известни заселници на острова, живеят загадъчни древни цивилизации с уникална култура.

Бурни ветрове срутиха прочутия Лазурен прозорец през 2017 година

Свидетелство за това са останките от впечатляващи храмове, които се издигали в чест на Богинята на плодородието или Майката Земя. Според направените изследвания ранните неолитни останки на острова са с 1000 години по-стари от пирамидите в Гиза. Огромни камъни, част от които тежат по няколко тона, са използвани при строежа и на храма Джигантия – ,,мястото на гигантите“, на остров Гозо.

Той е признат за една от най-древните обредни постройки в света и е под закрилата на ЮНЕСКО. Освен катедралите всичко останало в Гозо е съизмеримо с човешкия ръст – няма хотели и сгради небостъргачи. Къщите са наредени плътно една до друга и често са оцветени в различни топли цветове. Палитрата се допълва и то екзотичните растения пред тях – олеандри, хибискуси, кактуси и палми.

Повечето къщи са изградени от местен варовиков камък с цвят на мед. В тях често са вградени паракличета със скулптура на светеца, закрилник на дома, пред които са запалени кандила. По бреговете на Гозо са акостирали многобройни кораби, яхти и живописни лодки. По стара традиция, водеща началото си от времето на първите заселници по тези земи – финикийците, местните лодки са изрисувани с всевиждащите очи на Озирис и греят в различни тонове на жълтото, червеното, зеленото и синьото.

Фестивалите на острова нямат край

Католическата вяра обаче също е дала своето и повечето плавателни съдове носят имена на светци. Гледката е особено примамлива привечер, когато залезът пада върхи фасадата на катедралата край пристанището. Тогава рибарите вадят и своя улов. А той винаги включва изключително вкусни риби. За разлика от други части на Средиземноморието, тук няма проблеми със замърсяването.

В чистите води около острова гъмжи от морски обитатели. Те са атракция както за гмуркачите,така и за гурметата. Морските деликатеси са номер едно в менюто на повечето ресторанти тук, но чревоугодниците няма да скучаят само с октопод, риба и скариди. Малтийците пприготвят много добре заек, охлюви и всякакви други деликатеси, типични за средиземноморската кухня.

И до ден днешен малтийците са ревностни католици, акто 80 процента от тях ходят редовно на служби в църквите – не е чудно, че храмовете тук се издържат от дарения. Жителите на островите са готови да дадат и последните си центове за благото на Римокатолическата църква. Затова и религиозните фестивали в Малта и Гозо нямат край.

Цитаделата във Виктория – столицата на Гозо, е основна забележителнсот

Религиозните ,,фести“ за всяко селце или град са по ралзично време ан годината в зависимост от това кога е празникът на светеца. патрон на местната църква. Тогава малтийците дни наред хвърлят конфети, разнасят статуите на светците по улиците и се веселят, вдигайки тостове за рицарите от Ордена на св. Йоан. Стриктното спазване на католизма тук има и своите особености.

Ако решите да минете под венчило с някой местен, е добре да знаете, че доскоро бракът в Малта беше доживотен, а и днес разводът е трудноосъществим – трябва да са живели разделени за период или периоди от време, равняващи се на поне четири години през последните пет, непосредствено предходящи подаването на молбата. Абортът в страната все още е забранен, а разрешената преди време таблетка за прекъсване на евентуална нежелана бременост след полов акт предизвика бурни протести.

Друга особеност в страната е лявото улично движение, което затруднява повечето туристи, идващи от Европа. То е наследство от англичаните, които владеят Малта над 160 години до 1974 г. Ако все пак се престрашите да се пробвате като шофьори из тесните улички на островите, трябва да знаете, че максимално допустимата скорост е 60 км/ч.

Ориентацията също не е много лесно нещо, защото на територията на миниархипелага има 67 сгради. Обикновено две съседни пресечки се оказват в два различни града, които освен това имат собствена кметска управа и дори различни регистрационни номера на автомобилите. На остров Гозо все още има девствени плажове, каквито липсват на Малта.

Малта ще плаща на туристите това лято

В центъра на един от най-хубавите – Ир’Рамла л’Хамра, е издигната скулптурата на Св. Богородица. Съвсем близо до плажа е и легендарната пещера на Калипсо. Легендата разказва, че навремето корабът на Одисей се разбил до острова. Хубавицата Калипсо открила пътешественика да лежи в безсъзнание на брега и го прибрала в пещерата си, за да го лекува.

Одисей бил така запленен от прекрасната нимфа, че загубил спомена за Итака и вярната си Пенелопа и не се откъснал от Калипсо 10 години. Накрая се наложило Зевс да изпрати вестоносеца Хермес, за да ,,подсети“ Одисей закъде всъщност е тръгнал. От подобно подсещане често имат нужда и туристите, попаднали в плен на средиземноморския остров.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button