Новини

Гърция ограничава достъпа на туристи до Акропола

повече от 25 века след като е бил построен и почти 200 години след като е започнал да привлича туристи, Акрополът ще приеме политики за контрол на тълпите заради растящия брой посетители, пише „Гардиън“.

Безпрецедентните опашки, значителното увеличение на посетителите след пандемията от COVID-19 и неконтролируемите сцени на входа на светилището подтикнаха гръцкото правителство да предприеме действия.

„Мерките ще бъдат изцяло приложени до края на месеца“, обяви наскоро министърът на културата на страната Лина Мендони. „Посещенията само през юни и началото на юли са се увеличили с 80% в сравнение с 2019 г.“

Система за времеви интервали, бързи входни точки за организирани туристически групи и електронни билети са сред стъпките, които според служителите ще помогнат за облекчаване на задръстванията.

Като най-посещавано място в страната се смята, че Акрополът привлича повече от 17 хил. души дневно – отражение на прекомерния туризъм, който засегна Гърция през последните години.

Швейцарец даде 18 милиона евро, за да купи най-скъпия апартамент в Атина

Надеждите са, че след като бъдат приложени, политиките ще облекчат проблема с опашките, изострен от пристигането на огромни круизни кораби.

„В миналото тези круизни кораби имаха капацитета да превозват няколко хиляди, населението на голямо село“, каза Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристическите агенции, приветствайки мерките. „Сега корабите са толкова големи, че имате размерите на малка държава на борда и поне 30% от всички тези пътници имат предварително закупени билети за посещение на Акропола.“

На 72 години, Цилидис е видял как Гърция се трансформира от популярна, макар и по-слабо известна средиземноморска дестинация през 70-те години на миналия век в една от трите най-посещавани страни на планетата през 2022 г.

„Никой не би могъл да си го представи“, казва той. „Тогава Гърция привличаше 7 милиона туристи; сега това число е повече от 30 милиона, три пъти повече от нашето население.“

Екскурзоводите все по-често говорят за хора, които припадат в жегата в район, където всяка намеса е спорна поради свещения характер на мястото.

„Дадох инструкции да се намери начин да може да се издигнат сенници на места, които (не се смятат за) чувствителни“, каза Мендони, която прекара голяма част от първата си седмица отново на поста – след преназначаването ѝ след изборите – наблюдавайки тълпите на Акропола. „И на дискретни места ще се уверим, че има вода извън обекта.“

Кои са най-евтините европейски градове за лятна ваканция

Обявявайки новия план за управление на посетителите, Мендони повдигна перспективата за допълнителни интервенции, като каза, че задръстванията на мястото в крайна сметка могат да бъдат решени само ако величественият портал на Акропола бъде разширен.

В петък Манолис Корес, архитектът, който оглавява Комитета за опазване на паметниците на Акропола, каза пред „Обзървър“, че смята, че работата няма да отнеме повече от 10 месеца, ако се спазва „добре подготвен график“.

Възможността за промени едва ли ще бъде подмината с лека ръка на фона на протестите, че промените – включително въвеждането на осветен, ултрамодерен асансьор – са допринесли повече за масовия туризъм, отколкото за спасяването на мястото.
Мендони не е съгласна. „Ако не бяхме направили коридорите“, каза тя, имайки предвид бетонни пътеки, Акрополът днес щеше да бъде почти невъзможен за посещение паметник.“

Археолог по професия, Мендони ръководи монтирането на бетонни пътеки през части от скалата, върху която са храмовете, по време на първия си мандат на поста. Пътеките, създадени по време на пандемията, когато Партенонът беше затворен за посещения, бяха остро критикувани.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button