България

Делчево е посветено на Гоце Делчев

Делчево – на 1050 метра надморска височина в Пирин е скътано малко селце, което няма известността на близките Ковачевица и Лщен, но по нищо не отстъпва. Делчево си има красива и в значителна степен реставрирана възрожденска архитектура, приказно разположение, 30-ина постоянни жители, няколко къщи за гости с уютни механи и разбира се – легенди.

Кой и кога ги е сътворил, е неизвестно. По-важното е, че се разказват и днес, като превръщат уникалното място в приказна омая, която става все по-любима за български и чужди туристи.Приказките започват от самото разположение на Делчево. Намира се на 9 километра от град Гоце Делчев, като до него се стига по хубав и тесен път с твърде много и твърде остри завои, които успешно се конкурират с тези в прохода Троян – Кърнаре или Петрохан.

Легенда от 1050 метра височина в Пирин разказва: От любов лошият змей станал добър

Дори са още по-остри. Две коли се разминават, но бавно и трудно. През зимата в ГОце Делчев се говори, че пътят до Делчево е единственият, който се почиства. Напоследък и тук снежната и ледена зима е позабравена. Та приказката за Делчево е, че когато се погледне нагоре към него от града Гоце Делчев, селото сякаш е кацнало в голямо орлово гнездо.

От самото Делчево гледката към града и равнината е красива, рядко срещана и спираща дъха. Неповторим е и изгревът на слънцетп, което сякаш е нощувало в отсрещните Родопи и огнено се подава оттам, огрявайки подредени една под друга къщи на Делчево.

Как банята в село Ягода се състезава с Велинград по посещаемост

Мястото е наричано и селището на змея. Много български села си имат предания за добри и лоши змейове – персонажи, които създават безкрайни главоболия на етнолози и всякакви експерти по символи, обичаи и нрави. Родните приказки също са пълни с тези същества. В Делчево легендата си е само тяхна.

Дали е древна, или по-нова, вече никой не знае. Само дървената скултура на малкия селски площад предизвиква гостите задължително да попитат защо е там този издялан змей и има ли нещо общо с другите пирински змейове, разказите за които се побират в дебел том.

Легендата гласи, че местния змей харесал – както и много мъже, най-личната мома на селото. И той като побратимите си опитал да я грабне от неделното хоро. Но нещо не му се получило или легендата не е съвсем доразказана. Защото моната не само била красива, но и много умна.

Змейова сватба се пресъздава в Делчево

Казала на змея, че ще му стане жена при едно условие. Подобно на други приказки и тукашния змей разбирал човешки език и вероятно също можел да го говори. Толкова харесвал момата, че й разрешил да  каже какво е желанието й. Хубавицата обещавала да го обича вярно до края на живота си, ако той престане да тормози селото и стане защитник на неговите жители.

Змеят с еизненадал и не отговорил веднага. Но змейското му сърце вече било много силно привлечено от момата и той решил да изпълни желанието й. Престанал да краде добитък, престанал да носи градоносни облаци и да вилнее с тях над градините с картофи и боб.

Любовта му към умната хубавица го променила бързо и напълно – от зло чудовище се превърнал в добър, послушен, сигурен и силен защитник на селяните. Двамата с момата вдиганли сватба, на която било поканено цялото село. Живели щастливо до някое време, което не се уточнява в легендата и което няма значение, пише „Уикенд“.

По-важното е, че змейската сватба не е забравена в Делчево. Тя се разиграва два пъти годишно – на Трифон Зарезан и на Еньовден. Участниците са млади хора и деца, облечени в носиите от този край. Казват, че вече няколко пъти младоженците във възстановката на змейската сватба са съвсем реални – влюбени, които се венчават в Делчево, облечени в национална носия.

 

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button