Новини

След повече от век: Парижани отново ще могат да плуват в Сена

Жителите на Париж и туристите ще могат да плуват в река Сена отново от 2025 г. за първи път от повече от 100 години, съобщи кметът Ан Идалго, предаде ДПА.

Тя назова трите места, които ще бъдат отворени за обществеността, водния център, който вече частично се използва, както и още две централни места за плуване, недалеч от Айфеловата кула.

Защо най-голямото гробище в Париж е изключителна дестинация

Зоните за плуване ще бъдат маркирани с шамандури и достъпни чрез кей. Ще бъдат осигурени съблекални и душове, съобщиха от градските власти.

Възможността отново да плуват в Сена е отдавнашно желание на парижани.

Плуването в реката е официално забранено през 1923 г. поради лошото качество на водата, но все още се практикува до началото на 60-те години на миналия век.

Сега проектът получи тласък от Олимпийските игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж. Някои от състезанията по плуване ще се проведат в Сена.

Бум на туристи заради сериала „Емили в Париж“

В момента се полагат големи усилия за подобряване на качеството на водата. Градът твърди, че вече е инвестирал до 1,4 млрд. евро, за да направи Сена по-чиста за по-голямата част от Париж.

„Това е отдавнашна мечта и тя е на път най-накрая да се превърне в реалност“, обяви френската столица. „Безопасното къпане в Сена ще бъде възможно.“

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button