Новини

Туристически рекорди в Южна Европа: Държавите въвеждат тежки ограничения

Рекорден брой туристи са посетили Италия в началото на туристическия сезон в страната. В предпочитани дестинации като Чинкуе Тере местните управляващи са въвели еднопосочно движение по известните планински маршрути, за да контролират потока от туристи в натоварените дни.

Местните коментират, че туризмът все още не е достигнал предпандемичните нива, но според прогнози на компанията за пазарни проучвания Demoskopika това ще се случи до края на сезона и е много вероятно Италия да надмине рекордния си брой туристи от 2019 г. и между юни и септември да бъде с 3.7% по-голям спрямо периода преди кризата.

Посетителите са предимно от Европа и САЩ, като се очаква и китайските туристи да изберат европейските страни за почивките си през лятото и есента, след като страната отмени ограниченията заради COVID-19.

Сходни са прогнозите на испанските и гръцките власти. Посетителите са изключително важни за развитието на икономиките на Южна Европа, които са силно зависими от туризма.

Местните обаче се питат колко още могат да поемат най-посещаваните дестинации на Стария континент. Нарасналото недоволство на някои места принуждава местните власти да работят върху ограничителни мерки срещу туристопотока.

През 2024 г., например, Венеция планира да въведе входна такса за града в най-натоварените дни от годината. В Барселона местните жители окачат знаци с надпис „туристите са терористи“, а в Атина граждани се оплакват, че разпространението на имотите под наем в Airbnb повишава наемите и изтласква гърците от центъра на града.

Търсенето на краткосрочни наеми в Гърция е нараснало с 62% през май спрямо същия месец на миналата година, съобщава компанията AirDNA.

Рим се задъхва от туристи, Пантеонът вече е с платен вход

Властта във Франция пък планира рекламна кампания за насърчаване на хората да пътуват по различно време от годината и да посещават не толкова популярни дестинации. Притокът от туристи към страната остана стабилен, дори когато тя беше разкъсвана от протести.

Луксозните хотели в Европа се възползват от бума, но много от тях търсят начини да отговарят на изискванията на по-платежоспособните си клиенти и все пак – в разгара на летния сезон и в година, в която наваксваме с пътуванията, потокът от туристи е неизбежен.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button