България

Фенерка – магията на върха пирамида

В България е пълно с върхове пирамиди. Светлината на един от тези върхове все още е твърде загадъчна, независимо от името Фенерка. Тайна е засега какъв точно огън огрява от въртешността на високата 1650 метра скална пирамида. Ако се съди по името, енергията явно има повече женска вибрация.

Не е ясно и кой, кога и защо кръщава върха в Северозападна Рила Фенерка. Страстните местни изследователи казват, че името означава ,,Вечният огън на траките“, а мястото е древно светилище. Официалните учени са съгласни само донякъде, защото не са се докосвали до здрави материални доказателства за подобно предположение.

Връх Фенерка прилича на пирамида

Любителите на историята от Дупница от десетина години правят всичко възможно за увеличаване на туристическия поток в района, като повтарят, че под връх Фенерка е изсечена скала с формата на египетска пирамида. До нея има сфинкс.

Тези мегалитни градежи са на много векове и хилядолетия, направени незнайно от кого. Може и да са много по-стари от тракийското светилище на самия връх. От върха пирамидата надолу се спуска и друга по-малка пирамида с формата на равнобедрен триъгълник.

Българските светилища доказано лекуват

Според интерпретацията на проф. Васил Марков светилището на връх Фенерка е едон от ,,ранните светилища, ползвани от древните траки“. Откритите керамични фрагменти на мястото са датирани най-общо около първото хилядолетие преди Христа.

На върха пирамидата има отвесна щерна, изсичана във формата на вана, и шлака, ползвана за откриване на злато и сребро в древността. Проф. Марков описва скалите на връх Фенерка или Фенерски камък като пирамидално оформени.

Местните вярват, че самата Богородица е пазител на Бистришкия водопад

Доц. Гоцев смята, че при върха са извършвани ритуали в чест на Сабазий – тракийския Дионис. Местните краеведи са още по-смели, като настояват, че именно тук са идвали Филип и Александър Македонски, за да чуят истинските пророчества, изречени от жриците на бога на тайните знания, а и на виното – Сабазий-Дионис.

Мястото за гадания е обърнатата част на пирамидата, настояват местните изследователи, като посочват, че скалните тронове в светилището са няколко, а наоколо е пълно с гробове на жреци. Най-сигурно е, че мястото е осеяно с иманярски следи.

На Фенерка може да е било светилището на Дионис с най-могъщоте жрици. В Северозападна Рила има мнго почти неизвестни езера

Приказно изглежда още една легенда за светилището на връх Фенерка в Северозападна Рила. Тя е свързана с разказа за жената на водача на непокорните гладиатори Спартак. Тя е била жрица и е пророкувала на Фенерка.

Освен това светилището се е пазело от големи мечки, живели в пещератта непосредствено под върха. В друго предание се говори, че свети Иван Рилски дълги години живял под връх Фенерка.

Кайлъка крие хазната на Второто българско царство

Това е мястото на историческата среща между Създателя на Рилския манастир и цар Петър, когато светецът отказва предлаганите му скъпи дарове. Пещерата е известна и като Хайдушката, защото в нея се крили и живели хайдути. В днешно време чудесата и странните явления около връх Фенерка съвсем не са рядкост.

Дупнишката Рила е пълна с неразгадани чудеса

Хората в дупнишкото село Бистрица често стават свидетелинна необясними лъчения и блестящи топки над светилището. Група ученици виждат три огромни светлини под формата на триъгълник над Фенерка.

Както се движели, светлините изведнъж изчезнали. Жена, която не е местна, разказва, че докато се разхожда с приятели под върха, непрекъснато чува бебешки плач в посока Фенерка.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button