НовиниФестивали и традиции

Започва 15-ото издание на Международния фестивал на фолклорната носия – Жеравна

От днес до неделя в село Жеравна, община Котел в местността Добромерица се организира за 15-ти път Международен фестивал на фолклорната носия – Жеравна.

Организатор на събитието е Фондация „Българе“, а домакини са Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Събитието е сред най-популярните във фолклорния фестивален календар у нас и се очаква с нетърпение от хилядите си почитатели, посочват организаторите.

„Ще посрещнем приятели и съмишленици от цяла България, решили за три дни да направят скок назад в най-българското време и пременени в национални носиии, да създадем поредната съвременна приказка, която оставя вълнуващи спомени. Строгите изисквания на фестивалния правилник не допускат на фестивалната територия предмети от съвременния бит, изделия от пластмаса, съвременна техника и други. Задължителният дрескод – националната носия важи за абсолютно всички, които искат да прекрачат на фестивалната територия“, информират от Фондация „Българе“.

Откриха фестивала на фолклорната носия в Жеравна

От първото издание през 2008 година, вече 15 години, организаторите не отстъпват от целта си – българската национална носия да излезе от забравата и трайно да се настани в гардероба на съвременния българин като ярка част от наследството, което умелите ръце на българката са сътворявали през столетията, допълват организаторите, предава БТА.

„Да кажем, че този фестивал е тържество на българския дух, ще е малко. Той не само създава специално настроение, но и събира съмишленици, създава трайни приятелства, събужда позаспалото национално самочувствие и е естествен мост от миналото към настоящето. През изминалите 15 години хиляди български семейства идват тук с децата си, за да усетят от малки онази невидима нишка, която ни свързва с предците“, съобщават от пресцентъра на фестивала.

По думите на организаторите, правейки скок 150-200 години назад във времето на нашите прадядовци и прабаби, посетителите на фестивала стават част от едно групово автентично изживяване, което реално няма аналог, защото всеки, обличайки носията, вече не е зрител, а се превръща в участник в приказката. Усещането за нещо свидно допълват позабравените аромати от детството на бабини гозби и вкусотийки, които изкушаващо са превзели въздуха, красивите изделия на старите майстори занаятчии, багрите и завладяващия ритъм на нескончаемите хора, на който не може да устои българското сърце.

Сигурно е, че думите никога не стигат, за да се опише всичко, което можете да видите и преживеете на този фестивал. Цветните му спомени остават завинаги, а посланията му печелят все повече съмишленици.

Жеравна – селото на Йордан Йовков и българската султанка

Международният фестивал на фолклорната носия в Жеравна се организира от 2008 г. и в основата му стои Христо Ив. Димитров, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и председател на фондация „Българе. Атрактивната сватба на Христо Ив. Димитров с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе“ с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Калин Григоров и Георги Манев, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button