Свят

Влаковете са новата мода в Европа: Най-добрите маршрути през 2023

Тъй като пътуването без полет набира скорост, европейските пътувания с влак преживяват ренесанс. Промяната на начина, по който пътувате, е един от най-добрите начини за намаляване на въглеродния ви отпечатък. Според Eurostar полетът от Лондон до Париж отделя 14 пъти повече CO2 от пътуването с влак.

За щастие страните в ЕС инвестират в железници, които осигуряват по-добри и по-бързи връзки от всякога.

Ето някои от най-добрите маршрути на Стария континент през 2023 година.

Австрия

Виена до Париж с Nightjet

Австрийската национална железопътна фирма ÖBB е провокатор на възраждането на спалните влакове в Европа с NightJet от 2016 г. насам. В края на 2021 г. тя стартира нов маршрут между Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването отнема 14 часа и се изпълнява три пъти седмично в двете посоки, с цени от около 30 евро за място до 120 евро и нагоре за лично купе.

През лятото на 2023 г. Nightjet ще пусне влакове от ново поколение, които се конкурират с първокласни полети по комфорт. Очаквайте безжични станции за зареждане, безплатен Wi-Fi, съхранение на оборудване за велосипеди и снежни спортове и частни отделения със собствени душове и тоалетни.

Виена до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук пътниците могат да вземат влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Белгия

От Брюксел до Берлин с European Sleeper 

European Sleeper е почти готов да пусне първия си маршрут, който ще свързва Брюксел с Берлин през Амстердам.

Влаковете в Белгия са на половин цена тази зима

В крайна сметка той ще стигне до Прага, въпреки че този етап от пътуването не е предвиден да бъде пуснат в експлоатация до 2024 г.

Чехия

Прага до Цюрих с ČD

През декември 2022 г. националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) стартира нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътуване, възраждане на услуга, затворена през 2017 г., ще отнеме малко по-малко от 14 часа. Пътуващите ще имат редица различни опции за тарифи, от кушетки с шест легла до луксозни спални отделения със собствени тоалетни и душове.

Билетите за легло в кушет с шест легла започват от €49,90.

Франция

Париж до Мадрид с Trenitalia (края на 2024 г.)

През декември 2022 г. FS Italiane Group – собственикът на италианската национална държавна железопътна линия Trenitalia – обяви планове за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa между Париж и Мадрид.

Новият влак ще свързва Париж и Барселона, където съществуващата високоскоростна услуга вече се движи до испанската столица. Предвижда се да стартира в края на 2024 г. с намеци, че допълнителни услуги могат да свържат Мадрид с Италия през Франция.

Германия

Берлин до Стокхолм със Snälltåget

Шведската железопътна компания Snälltåget пренасочи своята влакова услуга от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като същевременно я разшири до Стокхолм. Пълното пътуване отнема малко под 17 часа с цени за директна услуга от около 50 евро.

Мюнхен до Генуа и Ла Специя с Nightjet

Новото разписание на Nightjet за 2023 г. разшири услугата Виена/Мюнхен до Милано до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук е възможно пътуване до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

Щутгарт до Загреб и Риека с Nightjet и EuroNight

В новото си разписание за 2023 г. NightJet разшири своята услуга със спален влак от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, за да започне в Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще минава и до крайбрежния хърватски град Риека с общо време за пътуване от около 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, докато услугата до хърватските и словенските столици се управлява от хърватските железници HŽ и словенските железници SŽ под EuroNight на ÖBB.

Италия

Генуа – Неапол с NTV Italo

В края на 2021 г. италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo стартира услуга за Генуа, свързваща преди това слабо свързания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Най-луксозният влак в Италия вече е отворен за резервации

Пътуването от Генуа до Неапол отнема малко под седем часа и струва от около 80 евро на връщане.

Милано до Париж с Frecciarossa

Също в края на 2021 г. Frecciarossa – високоскоростното подразделение на италианския национален влаков оператор Trenitalia – пусна луксозен нов влак между Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предишните услуги по този маршрут, влакът отнема малко под седем часа. Билетите са едва €29.

Португалия

Порто до Лисабон и Виго с иберийската високоскоростна железопътна мрежа (строителството започва през 2024 г.)

Португалия одобри планове за високоскоростна железопътна линия между Лисабон, Порто и Виго. Той ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, която обединява страната и я свързва с Испания.

В момента пътуването с влак между Порто и Лисабон отнема почти три часа. Новата железопътна връзка ще намали времето за пътуване до само 1 час и 15 минути. В крайна сметка новата линия ще свърже португалските градове с Виго в Испания.

Холандия

Амстердам до Австрия със Ski Express на TUI  

Любителите на снежните спортове се подготвят за нов нощен влак, който тръгва между Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

„Ски експресът“ на TUI ще тръгва от Амстердам всеки петък вечер между 23 декември и 31 март. След като напусне холандската столица в 17:30, услугата ще спре в Утрехт, след което ще продължи директно към Австрия.

Амстердам до Цюрих с Nightjet

Воденият от Австрия пионер в нощните влакове NightJet стартира маршрут между Амстердам и Цюрих в края на 2021 г. Той тръгва в 20:30 ч. и пристига в 8:05 ч. сутринта.

Опциите за спане варират от кушетки (от около 60 €) до спални кабини (от около 120 €).

Испания

Мадрид до Аликанте и Валенсия с Ouigo

През ноември 2022 г. Ouigo, собственост на SNCF, стартира нов високоскоростен маршрут между Мадрид и Валенсия. Скоро ще се движи и до Аликанте. Билетите първоначално ще бъдат на цена от 9 евро в едната посока с един куфар, но ще струват около 30 евро след периода на стартиране.

Пътуваме с новия високоскоростен влак между Барселона и Мадрид срещу едва €18

През 2023 г. Ouigo планира да разшири услугата си, за да достигне до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

Барселона до Мадрид с Iryo

Пътуването между столицата на Испания и нейния най-добър туристически град стана по-бързо и по-евтино през ноември 2022 г. с тази нова високоскоростна железопътна услуга от Iryo.

Iryo – консорциум между испанската авиокомпания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia – обслужва 16 влака за връщане дневно между Барселона и Мадрид, като отнема само 2,5 часа в посока и струва само 18 евро.

Словения

Любляна до Будапеща с унгарските железници

Пуснат през декември 2021 г. влакът на унгарските железници от Любляна, Словения до Будапеща, Унгария , минава през Грац в Австрия за живописно пътуване. Пътуването отнема 7,5 часа, а влаковете тръгват в 5:05 сутринта и 9:35 сутринта, започвайки от 16 евро в едната посока.

Швеция

Стокхолм до Хамбург със SJ EuroNight

Пуснат през септември 2022 г., нощният влак Стокхолм Централен до Хамбург-Алтона се захранва от възобновяема енергия. Тръгва всеки ден в 17:30 ч. и пристига в 6:30 ч. сутринта, като по пътя минава през Копенхаген.

Най-евтиният вариант е място във вагон (от €25). Легло в общо отделение започва от 45 евро, докато самостоятелно отделение за двама души с мивка започва от 165 евро. Самостоятелните отделения за един до трима души се предлагат със собствен душ, тоалетна и закуска, започващи от около 205 евро. Предлагат се и купета за влакове , подходящи за домашни любимци .

В комбинация със съществуващите услуги на Eurostar и Deutsche Bahn, услугата може да се използва и за пътуване от Лондон до Стокхолм за по-малко от 24 часа.

Искате ли да опитате пътуване без полет през 2023 г.? Разгледайте новите европейски спални и супер високоскоростни влакове
Пътуване без полет: Най-добрите места в Европа, за да видите Северното сияние с влак

Швейцария

Цюрих до Рим с Nightjet  

На пресконференция през 2020 г. Nightjet обяви, че ще пусне нов нощен влак между Цюрих и Рим през зимата на 2022 г. Остава да видим дали плановете ще се осъществят по график. В момента единствените маршрути на оператора в Рим включват Виена, Залцбург, Филах и Мюнхен.

Великобритания

Лондон до Бордо с Eurostar (2027, може би)

Ръководителите на Eurotunnel намекнаха за планове за маршрут от Лондон до Бордо, който се стремят да стартират през следващите пет години. Те се надяват, че новата инфраструктура ще насърчи потребителите на частни самолети да посещават Лазурния бряг по-устойчиво.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button