България

В село Петрич природните красоти пазят героична история

Може би малцина знаят, но именно в средногорското село Петрич Хвърковатата чета на Георги Бенковски отбелязва своята първа победа в дните на Априлското въстание.

Сгушено в полите на Средна гора, по поречието на река Тополница, селото пази драматичната развръзка на един малко познат епизод от Априлското въстание. Епичната битка на Хвърковатата чета на Бенковски отрежда на петричани паметно място в борбата срещу поробителите.

Разцепената камбана – величественият монумент се издига на входа на Петрич, за да напомня за героизма на местното население в онези кървави времена. Паметникът е внушителен – висок е около 8 метра и символизира разтопените църковни камбани за изливане на куршуми за въстаниците, разказват в „Дотам и обратно“ по Нова телевизия.

Когото и да попитате в селото, ще ви насочи към още няколко емблематични места, скрити и позабравени сред къщите. Например, през февруари 1876 г. е създаден революционният комитет. В църквата „Свети Георги” въстаниците се кълнат във вярност. Отбелязана е и къщата, където е живял един от водачите на Априлското въстание.

Разходка из архитектурното и фолклорно съкровище Широка лъка

Петричани се вдигат срещу турците ден след обявяването на въстанието в Копривщица. В отговор османците нападат селото, за да потушат бунта. На помощ идва Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Заедно с местни хора от селата наоколо, четниците срещат турците в местността Сливовка. Там е първата победа на Хвърковатата чета срещу башибозука и турската войска.

Освен героичната си история, село Петрич е заобиколено от природни красоти – острите зъбери на Ярков камък и Свети Никола. Ники Василковски пое по стария римски път към Оборище и Панагюрище, за да търси Вран камък – вероятно най-популярното възвишение наоколо.

Разходката в тази част на Средна гора е сравнително лека. Макар и каменист, пътят е широк, без особено стръмни наклони. Движи се през открити участъци, по живописни зелени поляни, избродирани през май във всички цветове на пролетта. От време на време пътеката свива под сянката на широколистна гора, пълна с живот.

С надморска височина от близо 900 метра, Вран камък е една от многото скали в района с впечатляваща гледка към околните възвишения, към Горнотракийската низина, чак до ридовете на Родопите и Рила. Има хипотези, че скалата е култово място от времето на траките.

Чудесата на единствената дървена църква в България

Цялото това природно и историческо богатство е в околностите на средногорското село Петрич, запаметило един от най-драматичните моменти от Априлското въстание. Разпръснати край петте реки, дали името на Петрич, махалите пазят още една паметна история. След победния удар на Хвърковатата чета, редовната турска войска опожарила селото. Изпепелени били 305 от общо 332 къщи. Предание разказва как оцелелите петричани се скрили в пещера. Прасе обаче слязло до реката да пие вода и издало укритието. Всички били зверски изклани.

Именно заради кървавото потушаване на Априлското въстание общественици като английската пътешественичка лейди Странгфорд призовават тогавашна Европа да обърне поглед към поробена България.

В село Петрич е отбелязана къщата, в която се е помещавала една от шестте лечебници, построени и оборудвани от Емили Странгфорд. Останалите са били в Батак, Карлово, Панагюрище, Перущица и Радилово.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button