България

Слънца от дърво греят в Трявна

Трявна е едно от многото уникални места в България. В градчето са събрани красота, история и хармония на много векове. Таваните от дърво греят като истинско слънце от началото на  XIX  век до днес, като не спорат да им се дивят наши и чужду гости.

За двете слънца в Дскаловата къща историята отдавна се е превърнала в легенда за майстор и ученик, които сътворили такива чудеса от дърво, че журито така и не успяло да каже кой е по-добрият.

Изкуството на майстора и ученика е ненадминато

Станало през 1808 г. Хаджи Христо Даскалов поканил майстори, строители и приятели да почерпи за новата си къща. В разгара на вечерта домакинът казал, че е красив новият му дом отвън, но вътре още изглежда празен, сякаш нещо му липсва, въпреки че е напълно завършен.

Тогава станал майсторът дърворезбар Димитър от Белоградчишкото село Ошане и се зарекъл да направи таван за чудо и приказ. Смело скочил след неговата клетва и ученикът му Иван Бочуковеца.

Със самочувствие и вяра в уменията си той обявил, че може да направи още по-хубава дърворезба. Това била най-интересната част от вечерта. Хаджи Христо се съгласил да позволи облогът да се случи.

слънца трявна
Снимка: Венета Николова, „Пътешествия без край“

Затворили се майстор и ученик всеки в отделна стая. Цели шест месеца работели, като никой не знае какво точно майсторят. Само дъщерята на Хаджи Христо им носела храна и вода. След шест месеца всички ахнали от слънцата и на двамата майстори.

Дни наред не успели да определят кое е по-красиво. Накрая все пак казали, че майстор Димитър. Ошанеца е ненадминат, но и неговият ученик Иван Бочуковеца вече е отлиен майстор. Неговото слънце нарекли юлско, а на Димитър Ошанеца – майско.

Трима братя Асеневци създали града на красотата

Тези слънца ,,греят“ до днес и извикват възторзи у всеки, който го види. Това съвсем не е единствената леганда в Трявна. След като тримата братя Асеневци възстановили българското царство през 1185 г., всеки от тях построил църква, посветена на свети Архангел Михаил.

Най-малкият от тях – бъдещият цар Калоян, издигнал своята църква в Трявна. Мястото много се харесало на братята и в Тревненската планина те построили своите летни дворци, за да бъдат близко до столицата Търновград.

Лакатнишките скали – чудото на Искърския пролом

През 1190 г. войските на тримата братя Асеневци разбиват в Тревненския проход армията на византийския император Исак II Ангел и утвърждават независимостта на българската държава от Византийската империя.

Първите сигурни данни за съществуването на Трявна са открити в турските данъчни регистри от 1565 г. В годините на робство тревненци имали задължения да пазят пътят през Балкана към Одрин и Цариград.

В замяна на това се ползвали от привилегията да не плащат някои данъци и да не се заселват турци при тях. Това създава условия за духовен подем на Трявна и успешно развитие във всяко отношение. Що се отнася до интересното и оригинално име Трявна, за него също има повече от една легенда.

В Трявна се намира екзотичният музей на африканското и азиатското изкуство

Може би Трявна идва от ,,тръвни“ – така се анричат пчелините на българските царе – многобройни и пръснати из Балкана. Постепенно с тяхното име започва да се нарича цялата местност. Други свързват произхода на наименованието с преходното място на селището – то е на пътя между северната и южната част на Стара планина, нещо като ,,трансвена“.

слънца трявна
Снимка: Венета Николова, „Пътешествия без край“

Третият вариант  на произхода на името е тучната трева, растяща в Балкана. През XVIII – XIX век в Трявна се развива най-старата Възрожденска художествена школа по българските земи.

Кайлъка крие хазната на Второто българско царство

Строят се къщи, училища и църкви, майстори занаятчии и дърворезбари създават свои еснафски сдружения и утвърждават влиянието на Тревненската художествена школа. По цялото българско и извън пределите му се носи славата на зографите и резбарите на Трявна.

Постепенно съседите на тревнеци започват да завиждат за процъфтяването на градчето, но въпреки това го наричат Алтън Трявна или Златна Трявна. Това създава и много притеснения на жителите. Няколко пъти кърджалии го ограбват и опожаряват, но градът отново се възстановява.

Автор: Силвия Драгомирова

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button