Свят

Санторини може да изчезне завинаги

Накъдето и да погледнете около Санторини, обстановката ви напомня, че сте около вулкан. Лунните пейзажи, черните и червените плажове, камъчетата от втвърдена лава. Зашеметяващата красота на гръцкия остров е резултат от бурната вулканична история на района.

Санторини, разбира се, е известен със спиращата дъха калдера във формата на полумесец, половината от която е потопена – което я прави единствената потънала калдера в света. Създаден е от едно от най-големите известни изригвания преди около 3600 години. Експлозията е била толкова мощна, че е разрушила древния град Акротири на Санторини и е нанесла фатален удар на морската минойска цивилизация, която е населявала острова по това време.

Днес Санторини, известен също като Тира, е най-голямата романтична площадка в Гърция с луксозни вили и курорти, осигуряващи места за бягство и мечтана обстановка както за пищни сватби, така и за фотосесии. Стръмните вулканични скали на острова създават впечатляващо геоложко платно с варосани къщи, балансирани по ръба. Нищо чудно, че това е едно от най-сниманите места на планетата.

Колко по-солено ще ни излезе морето в Гърция това лято

Всяка вечер островът спира за световноизвестните залези на Санторини. Селото Ия със сини и бели куполи се препълва с наближаването на златния час. Когато слънцето започва да залязва зад скалите на калдерата, небето се трансформира в ярко изображение от червени, оранжеви и розови нюанси, когато последните лъчи изчезват в морето. Малцина осъзнават, че под хипнотичния калейдоскоп от цветове се крие активен вулкан.

Санторини е част от Гръцката вулканична дъга, едно от най-важните вулканични полета в Европа, което през последните 400 000 години са станали над 100 изригвания. Най-активният подводен и потенциално опасен вулкан в Източното Средиземноморие, Колумбо, е на осем километра североизточно от Санторини и е част от същата вулканична система.

Потопен в Егейско море, Колумбо е спокоен от близо 400 години – но не спи. Последният път, когато изригва през 1650 г., погубва 70 души и предизвиква 12-метрово цунами. Регистрирани са силни земетресения и вторични трусове, заедно с токсичен газ и кълба дим.

До 5000 евро глоба в Гърция за изхвърляне на фас

Учените знаят, че експлозията на Колумбо може да причини големи разрушения. Някои от най-големите океанографски експедиции в света са го посещавали, а наблюдението се е увеличило през последните 20 години. Един от най-големите американски изследователски кораби, корабът за дълбоко сондиране JOIDES Resolution, пътува до Санторини за първата си мисия в Средиземно море между декември 2022 г. и февруари 2023 г.

Огромният кораб донесе „цяла плаваща лаборатория в района“, казва вулканологът и съпредседател на експедицията Тим Друит пред CNN. С помощта на сондажи на повече от 8000 метра под повърхността на морето изследователите събират недостигнати досега седименти, за да се опитат да възстановят историята на вулканичната дейност в района.

Резултатите – първоначалните доклади се очакват по-късно тази година. Те трябва да помогнат на учените не само да прогнозират бъдещи изригвания, но и да разкрият поведението на други активни вулкани по света, които представляват заплаха за милиони хора, живеещи в близост до тях. Изследват се и връзките между земетресенията и вулканите.

Еви Номику, геоложки океанограф от Атинския университет, е участвала във всяка експедиция на родния си Санторини през последните 20 години. „Постепенно сглобяваме геопъзел показващ кои части първоначално са били земя, кои части са били вода“, казва тя. „Ако можем да разберем по-добре миналите изригвания и тяхното въздействие, имаме карта за по-добро справяне с бъдещите предизвикателства.“

Най-добрите плажове на Миконос

Експедицията на JOIDES Resolution не е първото голямо проучване на района. Номику казва, че дълго изследваните екстремни условия, открити в Колумбо, са накарали НАСА да финансира новаторска експедиция през 2019 г. „На дъното на кратера му има извънземен океан с форми на живот, които могат да бъдат намерени на други планети“.

Враждебната среда, с нейните активни хидротермални отвори, изхвърлящи гореща вода и минерали, служи като идеална тестова площадка за нови най-съвременни технологии, използващи автономни подводни превозни средства. НАСА тества подводни апарати, които един ден, надява се, ще изследват извънземни океани на Юпитер и Сатурн.

Неотдавнашно проучване разкри и неоткрита досега магмена камера под Колумбо. Учените смятат, че камерата може да бъде и ключ към разбирането на сеизмичната активност в този регион.

Кои са най-добрите гръцки острови, които трябва да посетим

Димящите вулкани и бълбукащите кратери разпалват въображението и на холивудските продуценти, които избират Санторини за начална сцена на изпълнения с адреналин холивудски блокбастър от 2003 г. „Лара Крофт: Tomb Raider – Люлката на живота“. Използвайки драматичните скали на Санторини като фон, Анджелина Джоли се оказа в опасни ситуации в мистериозни води, докато търси подводно съкровище.

Джоли и тогавашният й съпруг Брад Пит прекараха ваканцията си на Санторини след снимките и не са единствените звезди, избрали дестинацията. Семейство Кардашиян, Лейди Гага и Шакира са сред знаменитостите, които са се плискали в кристално чистите води на Санторини. Всяко лято мега яхти обикалят напред-назад между Санторини и другия магнит за знаменитости в Гърция – Миконос, като техните VIP пътници разкриват ексклузивната си среда в бляскави публикации.

Романтиката на Бранджелина може да е приключила, но приключенският дух на Лара Крофт продължава да живее в туристически екскурзии с лодка. Те включват посещение на вулкана Неа Камени – един от петте острова, които образуват вулканичния комплекс Санторини и сам по себе си национален геоложки парк.

„Последното изригване на Неа Камени беше през 50-те години на миналия век“, казва Мариос Фитрос, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Santorini View. „Посетителите обичат тръпката от разходките до кратера на вулкан. Това е една от най-популярните ни екскурзии.“ Обиколките с лодка продължават с плуване във вулканични горещи извори на близкия остров Палеа Камени, последвани от залези на палубата с изглед към скалите на Санторини. Друга популярна обиколка, до великолепния археологически обект Акротири, служи като трезво напомняне за силата на вулкана.

Кои са най-добрите плажове на Тасос?

Процъфтяващият град от бронзовата епоха е унищожен от изригването преди 3600 години, което изхвърля огромен стълб от пепел и скали, погребвайки града. Около 1700 години по-късно подобно бедствие унищожава Помпей. След премахването на пепелта и лавата ярко оцветените фрески на Акротири днес са прекрасно запазени.

Благодарение на световната си слава Санторини е обект на най-големите инвестиции в туризма в страната. Hilton и Nobu са сред марките, които пристигнаха на острова през последните няколко години, а цените на имотите са сред най-високите в Гърция.

И все пак геолозите, които наблюдават отблизо Колумбо, предупреждават, че е само въпрос на време преди отново да се случи голямо изригване.

Въпреки това, „времето“ в геологичните години може да бъде изключително бавно. До такава степен, че един агент по недвижими имоти на острова, който отказва да бъде назован, споделя, че „вулканичната активност никога не влиза в разговора“ при продажба на имот.

Когато изригне, Колумбо е в състояние да произведе изригващ стълб с височина десетки метри и също така да предизвика цунами. Повишената активност преди около 10 години предизвика безпокойство, но оттогава тя е намаляла.

„Ако започнем да виждаме повишена активност в Колумбо, тогава трябва да сме нащрек“, казва Друит. „Добрата новина е, че вулканите дават много предупреждения“

Междувременно през 2020 г. гръцката агенция за гражданска защита разкри план от 185 страници за справяне с последствията от евентуално активиране на вулканичната група на Санторини.

Кои са най-красивите плажове на Адриатическо море

В ежедневието си местните жители имат малко време да мислят за вулкана извън екскурзиите. През лятото островът е пълен. Прекомерният туризъм остава едно от най-големите предизвикателства, тъй като уникалната морфология на Санторини продължава да привлича тълпи. Миналата година Международният съюз на геоложките науки, в сътрудничество с ЮНЕСКО, включи калдерата на Санторини в първия си списък на 100-те най-добри обекта на световното геоложко наследство.

Освен хотелите и ресторантите, целият бизнес на острова е свързан с вулкана. Местно произведената козметика е пълна с минерали, а първокласните хранителни съставки се отглеждат в уникална почва. Има музей, посветен на чери доматите от Санторини – продукт със защитено наименование за произход от 2006 г., а зърната фава на острова се считат за най-добрите в Гърция. След това идва и най-известният износ на Санторини след туризма – виното. Островитяните казват, че на Санторини има повече вино, отколкото вода.

Около една пета от почти 30-те квадратни мили на острова са заети от лозя, повечето от които отглеждат асиртико – местно грозде, от което се произвеждат бели вина, които са свежи, сухи и – което не е изненадващо – минерални.

Традиционните „пещерни“ къщи, вкопани във вулканичните скали, наречени yposkafa, са първокласни места за младоженци, търсещи мечтаната ваканция.

Един ден Санторини може отново да бъде погребан под слой пепел. Но засега – докато посетителите се наслаждават на още един зашеметяващ залез на чаша асиртико – вулканът мълчи.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button