Новини

На Андора й писна от богати чужденци

Една от най-малките европейски държави, разположена между Франция и Испания, въведе временна забрана за закупуване на имоти от чужденци, съобщава Euronews.

Известна със ски курортите си, приятните летни температури и щедрите данъчни облекчения, Андора е популярна дестинация за заможни чужденци, но техният щурм предизвика жилищна криза в княжеството, а местните жители се борят с нарастващите разходи за жилища.

От средата на 2018 г. цените на недвижимите имоти в Андора са се повишили с над 30%, което принуждава по-бедните жители да се преместят в съседна Испания.

Само между последното тримесечие на 2022 г. и първото на 2023 г. цените на недвижимите имоти в микродържавата са преминали през 13 процентов скок, според испанското издание El Diario.

През 2022 г. правителството на Андора е разрешило 500 заявления за недвижими имоти от чуждестранни инвеститори на стойност почти 183 млн. евро.

Забрана за чуждестранни инвестиции

Тримесечната забрана за чуждестранни инвестиции има за цел да се справи с жилищната криза, като възпрепятства нерезиденти да инвестират в недвижими имоти, и по-късно ще бъде заменена с данък върху всички покупки на имоти от чужденци.

Приходите от този данък ще бъдат използвани за изграждане на по-достъпни жилища под наем. Според няколко испански източника за недвижими имоти средната цена на квадратен метър в Андора може да достигне 4700 евро – по-висока от тази в повечето квартали на Барселона.

Тъй като минималната месечна заплата в Андора е под 1300 евро, мнозина трудно могат да си позволят да живеят в родината си.

Въпреки че това може да е първа стъпка в подкрепа на местните жители на Андора, критиците изразиха съмнения относно ефективността на забраната.

Тези 5 европейски държави нямат летище, ето как да стигнете до тях

Ограниченията ще се прилагат само за чужденци, което означава, че може просто да се увеличи броят на богатите чужденци, които кандидатстват за разрешителни за пребиваване.

Ако разполагате с пари, не е много трудно да станете „пасивен жител“ на Андора, тъй като от вас се изисква да живеете там само 90 дни годишно.

Характерът на разрешението означава, че нямате право да работите в компания, базирана в Андора, но това го прави идеален вариант за заможни дигитални номади, които имат доходи от чужбина.

От много пасивно пребиваващи се изисква да инвестират поне 600 000 евро в страната, като по-голямата част от тях трябва да отидат в недвижими имоти, но това изискване може дори да бъде отменено, ако печелите пари извън държавата.

Задължително минимално ниво на каталонски език

Не само новата забрана за инвестиции в чужбина ще постави препятствия пред чужденците, които искат да закупят имот в Андора – те ще трябва да усъвършенстват и езиковите си умения.

От 2024 г. притежателите на разрешителни за пребиваване ще трябва да докажат, че владеят каталонски език, за да бъде подновено разрешителното им.

Новият закон, целящ да защити езика на микродържавата, ще изисква 30-часов курс по каталонски, с изключение на тези, които могат да докажат, че владеят езика на ниво минимум А2.

Нито изискването за владеене на езика, нито забраната за инвестиции в недвижими имоти са без критици.

Agustin51, испански ютубър с 5 милиона абонати, който живее в Андора от пет години, се изказа с насмешка за мярката за каталонския език. Той на свой ред беше бламиран за това, че е стигнал дотам, че е поставил въпроса дали Андора е диктатура.

Това не е първият случай, в който критиците използват чуждестранните ютубъри в Андора, като някои ги обвиняват, че са част от богатите чужденци, които подхранват жилищната криза.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button