Класации

Тези 5 европейски държави нямат летище, ето как да стигнете до тях

Светът е пълен с отдалечени места, до които не можете да стигнете по въздух. Не бихте искали да почивате във всички тях, разбира се, като остров Макуори по средата между Нова Зеландия и Антарктика, където живеят повече пингвини, отколкото хора.

Това, което може би не знаете обаче, е, че има пет държави в континентална Европа, до които също не можете да стигнете по въздух.

Така че, ако посещението на всяка страна в Европа е в списъка ви с дестинации, не забравяйте за тези пет държави без полети.

Ето краткото описание как да пътувате до тях.

 Ватикана: Религиозният център на Италия

Точно в сърцето на Рим, Ватикана е най-малката държава в света. Само на 44 хектара би било трудно да се построи летище в тази религиозна Мека. Но от Roma Termini, най-голямата жп гара в Рим, можете да стигнете до микродържавата само за 35 минути.

Това са най-горещите дестинации за пътуване за 2023 г. според Airbnb

Ако пътувате от Испания, можете да стигнете до Рим с ферибот и свързващ влак само за 24 часа или, ако шофирате, можете да се движите по Френската Ривиера и да стигнете до Ватикана само за 13 часа.

Когато стигнете там, не забравяйте да посетите базиликата Свети Петър, зашеметяваща куполна сграда от периода на Ренесанса, която просто се оказва най-голямата църква в света.

Монако: арената на богатите и известните

Точно по крайбрежието от Ница в южната част на Франция се намира Княжество Монако, суверенен град-държава и втората най-малка държава в света. Страната от Френската Ривиера е добре известна със своите бляскави казина, бързи коли и богати жители, но поради размера си няма собствено летище.

Въпреки че много от неговите жители – включително голям брой пилоти от Формула 1 – може да пристигат с частни самолети, те трябва да летят до летище Ница Кот д’Азур, което е само на 30 километра надолу по брега.

Ако предпочитате да стигнете до там по по-екологичен начин, тогава защо не се качите на лодка от Ница или Кан и се насладите на блестящата брегова ивица, преди да стъпите на брега. Разбира се, има и бюджетен вариант – автобус от летището или Ница.

 Андора: Малка държава в сърцето на Пиренеите

Сгушена между Франция и Испания в Пиренеите, Андора е малка микродържава без излаз на море, известна със своите ски курорти, пише Евронюз. Има какво да правите и през лятото – всъщност 90 процента от Андора е зелено пространство. От планински езера до конни пътеки, той дори може да се похвали с най-дългата писта за алпийски тобоган в света.

Ето кои са най-добрите градски дестинации за 2022 година

Въпреки че страната е шестата най-малка държава в Европа – няма собствено летище, до нея се стига лесно от Франция и Испания. От Париж можете да стигнете до Андора за малко повече от осем часа с влак или да шофирате за осем и половина.

От Барселона има директен автобус, който ще ви отведе там за малко повече от три часа.

Лихтенщайн: Спокойно място за бягство от всичко

Четвъртата най-малка държава в Европа е немскоезичният Лихтенщайн, който се намира между Австрия и Швейцария в Алпите. Малката държава е една от най-малко посещаваните страни в Европа, което я прави идеалното място за спокойно бягство сред планините.

Тъй като нямате собствено летище, най-добрият ви залог е да стигнете до страната без излаз на море с влак. От Берлин можете да стигнете там за малко повече от десет часа, докато от Виена ще ви отнеме само седем и дори няма да е необходимо да сменяте влака.

Докато сте на посещение, не забравяйте да се насладите на „ribel“, националното ястие на Лихтенщайн, което се прави от царевично брашно или грис.

Сан Марино: Микродържавата на склона на планина

Разположен в североизточната част на Италия, Сан Марино е петата най-малка държава в света и една от най-старите републики в света. Разположен на склона на планината Титано, микродържавата е с дължина само 13 км в най-дългата си точка, а историческият център е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО .

Тъй като няма летище под името си, посетителите могат да пътуват с влак от Рим, което ще отнеме малко повече от пет часа, или да се качат на лодка от Пула в Хърватия и да пътуват с влак/автобус, за да стигнат до микродържавата за малко повече от осем часа. Както и да е, вие ще се насладите на зашеметяваща природа.

След като сте там, не забравяйте да посетите трите крепости, които пазят планината, като най-старата е Rocca Guaita, построена през 11 век.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button