15.8 C
София
неделя, май 28, 2023
spot_img
ruse русе

Защо трябва да посетим „Африканската Венеция“

Регион на Бенин, който е наречен „Африканската Венеция“, привлича повече туристи от всякога.

Село Ганви (Ganvie) е построено в средата на езерото Nokoué преди 400 години и неговата уникална история започва в ерата на робството. През 18 век хората от местното племе Тофину отчаяно се опитват да избягат от войниците на кралствата Фон и Дахомей, които залавят хора и ги продават на португалски търговци.

Занзибар откри най-големия хотел в цяла Африка

Предците на днешните жители избягали към езерото, защото войниците са вярвали, че под повърхността му живее ужасен демон. Знаейки това, племето избира да построи домовете си на кокили насред водата.

Името на селото отдава почит на тази история, Ganvié означава „ние оцеляхме“ на местния език.

Въпреки факта, че вече не са застрашени, хората продължават да живеят в домовете си на езерото. През вековете Ganvié се разраства до неузнаваемост.

Какъв е животът в „африканската Венеция“?

Днес в селото живеят около 30 000 души – те са известни като „водниците“.

„Ние живеем с риболов“, казва пред „Евронюз“ местният жител Едмон Адиса. „Заселихме се тук, за да избягаме от робство. Изкарваме прехраната си с риболов.“

Дори днес всичко в селото стои на кокили от козметичния бар до пазари, хотели, училища, болница, предприятия и църкви. Тесните канута, наречени pirogue, са единственото средство за придвижване.

Но туризмът постепенно измести риболова като основен източник на приходи на Ганви. Около 10 000 туристи посещават езерното село годишно, според местния туристически офис.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации