Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство.
Днес директорът на РИМ-Бургас Милен Николов представи известни и не толкова известни факти за ракията. Събитието е под надслов „С перо и лист хартия край казана за ракия“ и се провежда в Етнографския музей, показват снимките на агенция Булфото.
Три български салати в топ 15 на света
По време на демонстрацията, вдъхновени от народната напитка бургаски поети и репортери, пробват да напишат стихове, които ще бъдат отпечатани в специално издание. Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма, основно след тежък физически труд.
Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 в. в известие от турския пълководец Лала Шахин.