Шопската салата е втората най-вкусна салата в света, а овчарската и „Снежанка“ са в топ 15 според класацията на кулинарния пътеводител “Тейст атлас“.
Списъкът с 50 ястия, от които да си оближеш пръстите и да питаш за още, започва с гръцката салата дакос. Тя се приготвя от домати, сирене, сухари и подправки. В челната тройка влизат още шопската салата и тунизийската мишуия, направена от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън, смлени на пюре и гарнирани с паста от риба тон и варени яйца.
Българската баница влезе в топ 10 на най-вкусните храни по света
Другите нашенски представители в топ 50 са овчарската салата, която е на почетното седмо място, а „Сенжанка“ – на 15-о.
Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП „Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“ в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константнин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“.