НовиниФестивали и традиции

С кулинарна изложба и фолклор отбелязаха Празника на самардалата в Нова Загора

С кулинарна изложба, изложение и фолклорни изпълнения премина първият Празник на самардалата в Нова Загора, съобщиха от пресцентъра на общината, които са организатори на събитието, заедно с Народното читалище „Диньо П. Сивков – 1870“.

Идеята за празника, посветен на характерната за района подправка, е на кмета на Нова Загора Галя Захариева. По това време традиционно се провежда празника „Шарена новозагорска трапеза“, свързан с великденските и гергьовденски празници.

Очакват близо 20 хиляди гости за Празника на златоградското чеверме

Трапези с ястия на кулинарната изложба подредиха индивидуални участници, пенсионерски клубове и читалища от 15 новозагорски села. Кулинарят Ути Бъчваров бе председател на журито, което оцени участниците. Той и екипът му приготвиха „Сборджийска“ новозагорска гозба, предава БТА.

Част от програмата беше и търговското изложение, в което се включиха производител на самардала, чaй и пoдпpaвĸи, майстори хлебопекари и сливенска пивоварна с пиво с различни аромати и вкусове, сред които и на самардала.

Самодейци от НЧ „Христо Ботев – 1920“, с. Млекарево пресъздадоха обичая „Приготвяне на самардала“, се посочва в съобщението.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button