Новини

Очакват близо 20 хиляди гости за Празника на златоградското чеверме

Близо 20 000 гости се очаква да пристигнат за традиционния Празник на златоградското чеверме от 5 до 7 май, заяви пред БТА заместник-кметът на Златоград Елмира Пехливанова. Над 100 чевермета ще бъдат завъртяни на 6 май в централния парк на родопски град, а на 7 май празникът ще продължи с надиграване и гайдарско надсвирване. Всички хотели в общината са резервирани за дните на фестивала, привличащ гости от цялата страна и от съседния гръцки регион.

Празничната програма ще започне на 5 май с пресъздаване на празничната обредност с участието на деца от Златоград и фолклорен концерт на Валентина Кутлева, Даниел Караасенов, Роман Романов и Иван Гюнелиев.

Автентичното приготвяне на стотици чевермета и традиционни злагоградски ястия ще бъде представено от 9:30 часа в централния градски парк. Тържественото откриване на празника на чевермето е предвидено за 10:30 часа с изпълнения на оркестър „101 каба гайди“. Концерти на известни български изпълнители ще звучат през трите фестивални дни.

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди

Гайдари от различни фолклорни области на страната се очаква да се включат в надсвирването на 7 май. Изпълненията на гайдарите ще бъдат допълнени от надиграване в неравноделни ритми с участието на самодейни танцови състави.

Домакините на тържествата призовават гостите да допринесат към атмосферата на празника и да бъдат пременени в български национални носии.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button