НовиниФестивали и традиции

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра в планинския град хиляди гости от цялата страна. След две години прекъсване заради пандемията събитието се завърна с богата музикална и кулинарна програма.

„Тази година за пръв път правим празника два дни – събота и неделя. Ден за реанимация няма да има, който издържи – издържи. Може би заради двете години пауза, участниците и гостите са значително повече. Докато има Балкан, ще има и сланина, ще има и Празник на сланината. Тук казваме „50 грама греяна ракия са не само полезни, но и малко“, каза за БТА кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

За доброто настроение на гостите се погрижиха гайдарският състав от село Челопеч „Родопски полъх“, Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Петър Янев и Валя Балканска.

Празникът на сланината събира хиляди в Априлци

Празникът няма как да премине и без дегустации. Гостите имаха възможност да опитат от т.нар. бабина гозба. Тя бе приготвена в големия „чорбаджийски тиган“ с 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук.

Част от програмата на празника са игри, организирани от екипите на телевизионни предавания, както и още музикални изпълнения.

априлци
Снимка: БГНЕС

На специални щандове местни производители предлагат своята продукция като сланина, местни и млечни продукти, домашно вино и ракия. Всеки от тях има възможност да докаже качество, като се включи в кулинарните конкурси „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Семейство Ани и Марко Иванови отглеждат прасета и на празника предлагат сланина и греяна ракия. Майсторът обясни какво е нужно, за да е вкусна сланината. „С качествена храна храним прасето и сланината се приготвя в домашни условия. Няма никакви добавки. От самия климат тук става по-хубава сланината. Ракията също е от домашни плодове“, каза Марко Иванов и добави, че най-доброто мезе за ракията е сланината и туршията.

Празникът продължава и днес.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button