Новини

Празникът на сланината събира хиляди в Априлци

Гости от цяла България пристигнаха за празника на сланината и греяната ракия в Априлци, който се провежда днес и утре.

„Поради огромния интерес, тази година обособихме ново, по-голямо пространство от 10 декара, където да посрещнем гостите от страната и чужбина. Зарадвах се, когато с мен се свързаха групи на българи от Турция и Съединените щати, които ще се приберат в Родината специално за празника. Априлци е приказно място, което си заслужава да бъде посетено не само заради кулинарните си традиции, но и заради уникално красивата си природа. Вярвам, че голяма част от хилядите хора, които очакваме да ни гостуват, ще се върнат отново в Априлци, за да разгледат природното богатство на нашия край“, сподели Кукенски.

След две години прекъсване заради ковид пандемията празникът се завръща с богата програма.

Специални гости е екипът на „Хелс Китчън“, който ще снима епизод от предаването. Ще звучат емблематични за родната ни музика изпълнители. Празникът ще започне с детския гайдарски състав „Родопски полъх“ от село Челопеч. След официалното откриване от кмета в 9:30 часа, следват изпълненията на Райко Кирилов, внучките на Гуна Иванова – Ива и Велислава Костадинови, Валя Балканска и Петър Янев.

Завръща се Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци

Народен оркестър „Развитие“ – гр. Стражица, ще дадат началото на втория ден от празника, след това е Лилия Семкова – народна певица, участник в телевизионното предаване „Фермата“.

В културната програма ще участват още ловешката фолклорна формация „Елит“ и Народен оркестър „Развитие“, гр. Стражица.

Всички посетители ще имат възможност да опитат от т.нар. бабина гозба, сготвена в огромния „чорбаджийски тиган” – ястие, станало радост и символ на събитието.

Ще има и разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

„Претендираме, че една от най-хубавите сланини произвеждаме ние. Това е от климата – нямаме големи температурни разлики, дълбоки мазета. Балканската сланина е известна от години. Греяната ракия също се консумира откакто се помня. В студените земни дни се сгрява ракия с малко захар и това е било основното лечение на балканджиите“, каза за БТА Николай Еремиев от Априлци. Той е на 64 години и още от прадеди в семейството му винаги са се гледали прасета и в домове си са имали сланина.

По думите му, за да е хубава сланината трябва да се храни животното с качествена, разнообразна храна. „Основно ги храним с картофи, ябълки, тикви, круши, коприва, царевица, жито, ечемик, без смески и набухватели, които предизвикват бърз растеж“, посочи Еремиев.

Той разказа още, че сланината със сол се подрежда в дъбови качета, тъй като запазват постоянна температура. Между редовете от сланина се поставя и червено свинско месо, което дава допълнително по-добър вкус. Затваря се и престоява около седмица до 10 дни. След това се прави саламура от вода и сол, залива се, затиска се сланината с тежък съд и след около месец е готова за консумация.

„Балканджия без сланина и без ракия пиши го бегал“, шегува се Николай Еремиев.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button