Новини

Защо печатите в паспортите на ЕС скоро ще останат в миналото

Паспортните печати са значки на честта за много пътници, оставяйки хартиена следа от техните приключения.

Но те скоро могат да останат в миналото при влизане в Шенгенското пространство.

Новата автоматизирана система за влизане/излизане (EES), която трябва да бъде пусната през ноември 2023 г., ще регистрира цифрово посетители извън ЕС, премахвайки необходимостта от физически печати.

„EES ще замени сегашната система за ръчно подпечатване на паспорти , която отнема много време, не предоставя надеждни данни за преминаване на границите и не позволява системно откриване на лица, прекарали престой“, се казва в изявление на отдела за миграция и вътрешни работи на Европейската комисия.

Какво представлява системата за влизане/излизане на ЕС (EES)?

Всеки път, когато дадено лице пресича външна граница на ЕС, системата ще регистрира неговото име, вид на документа за пътуване, биометрични данни (пръстови отпечатъци и изображения на лицето), както и датата и мястото на влизане и излизане. Той също така ще записва отказите за влизане.

Надяваме се, че автоматизираните гранични проверки и системите за самообслужване ще подобрят сигурността в ЕС и ще бъдат по-бързи за пътуващите. Въпреки това, авиоиндустрията и различни страни казаха, че липсата на подготовка може да причини проблеми, когато системата бъде въведена.

Първоначално трябваше да стартира през 2022 г., но беше отложено до май 2023 г. и отново до ноември.

Съгласно новата система от пътуващите с безвизов достъп до Шенгенското пространство ще се изисква да получат разрешение за пътуване онлайн чрез Европейската система за информация и разрешение за пътуване (ETIAS). Това ще стартира на етапи, след като EES заработи.

Влизаме в Турция само с лична карта

Все още се изискват паспортни печати преди стартирането на EES

След Брекзит британците бяха предупредени, че трябва да получат паспортни печати, когато излизат и влизат в Шенгенското пространство.

Това действа като доказателство, че не са превишили лимита си за безвизов престой от 90 дни за период от 180 дни.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button