Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън.
Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн.
Сред фаворитите за кулинарния приз е ресторант Мusoni – име, познато на всеки страстен познавач или любител на гурме кухнята в Пловдив. Шармантният морски ресторант с шеметен авторски почерк се появи преди две години до гребната база в града. И почти веднага се превърна в сензация и се наложи като еталон за вкус.
Дизайнът на всеки детайл от интериора също е на висота, която превръща Мusoni в един от най-изисканите и модерни петзвездни европейски ресторанти.
Съчетанието от минерална и морска вода привличат целогодишно в SUNNY DAY RESORT
А основната заслуга за качеството на менюто е на шеф Александър Бърдаров и главозамайващия му талант в кухнята. Въображението му е неизчерпаемо. Както самият той казва: „Кухнята е един океан от възможности и приключения, в който всеки може да се потопи, но малцина са тези, които успяват да се задържат в него и откриват магията, която ни кара всеки ден да навлизаме в дълбокото. Там, където откриваш новото и можеш да бъдеш себе си.“.
Неговият прочит на средиземноморската кухня понякога прозира деликатно, в някоя нова, неочаквана съставка, подправка, комбинация, в ястия като сьомга филе с грилована цикория, черен хайвер, талиолини с тиквички и сирена, микролистни салатки и сос от шам фъстък и босилек. Друг път размахът му е смел и фрапантен, а авторският завършек – неповторим. Заглавия от менюто като татаки от риба тон със сусам, джинджър, хрупкави такос кори, гуакамоле, едамаме, сладко пеперончино и кремю от зелен хумус. Независимо дали ще са калмари, октопод, пресни риби, паста и ризото, в тях винаги има онзи изненадващ детайл, който ги прави уникални.
„Тримата глупаци“ привличат туристи от цял свят в Рибарица
Десертите не падат по-долу. Трилогия от солен трюфел с аромат на Бейлис, ръчен макарон с манго сладолед, орехово брауни с бял шоколад и портокал, поднесени с малини и плодов нектар и „Ябълка“ – мус от дулсе шоколад с конфи от манго и огледална шоколадова глазура, върху почва от бадемово блонди с мусковадо, звучат като имена на приказки от Шехерезада. Точно такива са и на вкус – приказни.
Встрани от основната зала се намира и уиски барът. Селекцията тук е изключителна – като Kura Japanese Whiskey. Със своите селектирани вида вина Мусони няма да разочарова нито един свой гост.