Персонализиране на предпочитанията за съгласие

Използваме бисквитки, за да ви помогнем да навигирате ефективно и да изпълнявате определени функции. Ще намерите подробна информация за всички бисквитки във всяка категория съгласие по-долу.

Бисквитките, които са категоризирани като „Необходими“, се съхраняват във вашия браузър, тъй като те са от съществено значение за активиране на основните функции на сайта.... 

Винаги активни

Необходимите бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

НовиниСъвети

Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите във време на криза?

Във времена на висока инфлация се наблюдава тенденция клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали. Това показват наблюденията на автора на книгите „Спести пари, не ги харчи“ и „Внимание, потребители“.

„Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че „не се приемат плащания с карта“. Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много“, ни разказва той.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Според Маринов практиката бакшишите да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

„Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме едно родопско курортно село. Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя Маринов.

Ресторантьорите у нас искат задължителен бакшиш от 10%

Много служители от сферата на обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

„За НАП най-добре е бакшишите да бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш. В някои заведения дори съществуват изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.

Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората.

За тези 5 страни е важно да знаете правилата за оставяне на бакшиш

Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия Великобритания е прието да се оставят между 5% и 10% (в местна валута пари в брой).

Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата „corperto“ на сметката си – това е „такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно.

Известен с това, че е невероятно скъп, бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната.

Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button