Новини

Ресторантьорите у нас искат задължителен бакшиш от 10%

Ние сме за бакшиша, не за облагането му с данък. Този жест от клиента е за добре свършена работа. В България законът не предвижда бакшиш, това се приема от НАП като кражба. Това заяви пред bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението може да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той. Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

Кои са най-добрите Instagram кафенета в Лондон, които да посетим

„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията. Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10% – тогава е възможно“, посочи Алибегов.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button