Свят

Любляна за един ден: Какво задължително да видим и правим в словенската столица

Любляна е доста малка и е възможно да се види всичко само за един ден. Всъщност има една статистика, която казва, че средното време на турист в града е около 1,8 дни. Така че, ако нямате достатъчно време да посетите словенската столица, не се притеснявайте, тъй като сега ще ви разкажем за всички най-добри неща, които можете да направите и видите в Любляна за един ден!

Достатъчно е да посетите основните туристически атракции на Любляна и да се насладите на малко от бохемските барове и ресторанти край река Любляница. Въпреки това, ако решите да останете за по-дълго от това, няма да съжалявате, тъй като в Любляна има безброй страхотни неща за правене.

Любляна означава обичан на словенски („ljubljeni“) и няма друга дума, която да опише най-добре града освен тази. С население от около 200 хиляди души и беше награден за най-устойчивата столица на Европа.

Любляна диша изкуство и има статуя на известен поет на главния си площад – вместо генерал от армията, както обикновено се вижда. Освен това се забранява да има коли по центъра на града повече от 10 години! Как може някой да не се влюби в град като този?

Толкова сме свикнали с адмирали, генерали и военни изображения като цяло около историческите центрове на градовете, че ще ви бъде трудно да сдържите въздишката си, когато видите Любляна да възхвалява любимия си поет, Франс Прешерен, със статуя на главния си площад.

Площад Прешерен е точно пред известния Троен мост и е място за срещи на местните жители, поради което винаги е оживено. В допълнение към известната статуя на поета, заслужава да се обърне внимание и на очарователната францисканска малка църква на Благовещение.

Прешерен е най-известният поет на страната и писател на Zdravljica, стихотворение, което става национален химн на Словения. Роден през 19-ти век, той пише предимно за любовта (очевидно, sLOVEnia, ljubljeni, какво друго да пише!). Истинската му любов Жулиета обаче, която има историческо интересно име за любовна история, никога не отвръща на любовта му (прилича на приказка, нали? Но е истина). Така че, ако следвате погледа на статуята на Прешерен, ще срещнете Жулиета на ъгъла на площада. Всъщност това е къщата, в която Жулиета, любовта на Прешерен, е живяла и е още една почит към поета, който поне днес има любовта на музата си с реципрочност.

Спирката до площад Прешерен е задължителна за всеки, който посещава Любляна за един ден!

Ето още няколко идеи за разглеждане

Метелкова е стара югославска военна постройка, окупирана от художници и активисти след независимостта на страната през 90-те години. Мястото е страхотно и пълно с художествени галерии, графити, арт инсталации и скуотове. Тъй като не се намира в историческия център на града и се управлява по собствени закони, мнозина го виждат като автономен регион. Ако сте запознати с Християния, в Копенхаген, ще разберете по-добре тази асимилация.

Не всеки местен човек оценява този регион. Полицията, с подкрепата на много словенци, няколко пъти се опита да сложи край на този район. Художниците се събраха, образувайки основно човешка верига и спечелиха битката. Метелкова поне засега се съпротивлява.

През уикенда баровете и клубовете от Метелкова са заети и трябва да влезете там, за да проверите. Освен това там ще намерите и най-креативния хостел в Любляна. Celica Hostel Ljubljana е стар военен затвор, превърнат в хостел. Всяка килия на стария затвор е реставрирана от местен или международен художник, което ви позволява да спите в стая, не толкова удобна, но пълна с истории.

Дори и да не искате да останете в килия – или да имате друга уговорка – посетете ги. Заповядайте в хостела, за да се насладите на бара му с музика на живо всеки вторник или да закусвате всяка сутрин само за 4 евро. Ако го направите, проверете наличността им тук!!

Люблянска Църква 

ljubljana church
снимка; Pixabay

Главната католическа църква на Любляна е много красива отвътре, но това, на което искаме да обърнете внимание, е вратата! Нейните изображения разказват историята на Любляна от, очевидно, католическа гледна точка. Сред фигурите, представени там, е бившият папа Йоан Павел II, първият папа със славянски произход, както и свещеник Ириней Фредерик Барага, държащ изображение на книга с местен индианец от САЩ. Барага бил словенски мисионер, живял дълги години в Северна Америка и който всъщност написал историята на принцеса Покахонтас!

Безплатната пешеходна обиколка на Любляна върви всеки ден от площад Prešeren в 11 часа. Водачите нямат заплата и въпреки че името казва безплатно, от вас се очаква да дадете бакшиш.

До Първата световна война по-голямата част от населението на Словения са сънародници. Следователно земеделието все още е много активно там. На главния уличен пазар, който работи от понеделник до събота, имате възможност да проверите и опитате някои от местните продукти, както и да разберете повече за словенската гастрономия и вкусове.

Събота е най-натовареният и популярен ден, когато и словенците ходят на пазар. Между другото, ако срещнете кмета на Любляна на пазара, не се изненадвайте. Той обикновено е наоколо в събота и пита туристите кой е най-приятният град в Европа (не смейте да кажете нещо друго освен Любляна).

Със сигурност един туризъм в Любляна не би бил същият без посещение на основния пазар на храни!

Любляна е пълна с исторически мостове и определено си струва да преминете на зигзаг над река Любляница, за да ги видите всички. И така, нека посочим тези, които не можете да пропуснете по време на еднодневно пътуване до Любляна:

ljubljana bridge
снимка; Pixabay

Тройният мост: Средният е най-старият в града и някога е бил единственият достъп до града (в момента историческият център на града). Йоже Плечник, най-известният и скъп архитект на Словения, построява другите два съседни моста. Всъщност той прави другите два моста заради нарастващия брой коли, така че хората също да могат да го пресичат, без да се притесняват. За щастие автомобилите вече не могат да се движат и сега това е просто красив троен пешеходен мост.

Драконов мост: Построен е през 1901 г., когато Словения все още е била част от Австро-Унгарската империя. Драконът е символът на града и ще го видите навсякъде, като например върху етикет на бира, на знамето му, на камиона за боклук и… на Драконовия мост!

Обущарският мост: Също един от най-старите в града. Този мост помогнал на обущарите и търговците да избегнат плащането на градските данъци, начислени само от едната страна на реката. И така, вместо да пресекат реката, за да продават своите продукти (и да плащат данъци), те се установяват от другата страна. Мостът прави по-лесен достъпът за всички, тъй като хората могат да купуват  от своя търговец, а продавачите – да продават. Е, не толкова за правителството обаче. Всъщност все още можете да видите най-стария обущарски магазин точно на входа на моста.

Любляна беше отличена за зелена столица на Европа през 2016 г. Прави впечатление колко чист е градът. Те също така разработиха една от най-модерните системи за събиране и разделяне на отпадъци. Освен това Любляна забрани автомобилите в историческия си център на града и трябва да бъде еталон за света по отношение на устойчивостта.

Люблянски замък

castle LJUBLJANA
снимка: Pixabay

Строителството на замъка в Любляна датира от различни периоди от историята. Той е на върха на планината и можете да го видите от всяка точка в центъра на града. Въпреки това гледката, която имате отгоре, е по-добра, отколкото от града. И ние препоръчваме да се качите малко преди залеза, за да можете да се насладите на красивия словенски здрач.

Здрач в замъка на Любляна. Не плащате, за да се изкачите до замъка, но го правите, ако искате да се качите на часовниковата кула или в параклиса Свети Георги.

Можете да се изкачите до там или с фуникулер, или с три пешеходни пътеки. Фуникулярът струва 4 евро на връщане, от друга страна, преходът е доста стръмен, но не толкова дълъг. Отнема не повече от 10 минути. ю

Опитайте Словенското пиво

Любляна е град, където хората обичат да пият бира. Ако и вие искате да пиете като местен, Златният кораб, точно срещу Обущарския мост, е задължителен! Това е най-старият пъб в града и предлага много различни видове местни бири, като Human Fish (направен от група австралийци, които по време на посещението си в Словения се влюбват и никога не си тръгват) и известните Union и Lasko, сред много други.

Също така може да си пиете бирата от високо. Neboticnik е на върха на 70-метрова сграда и има красива гледка към града.

КАК ДА СЕ РАЗХОДИТЕ В ЛЮБЛЯНА

Историческият център на града е наистина малък и можете да направите всичко пеша. Ако искате да разгледате различни части на града, препоръчваме да наемете велосипед, тъй като градът е практически равен и пълен с велосипедни алеи. Ако наемате велосипеди, не забравяйте да проверите предните и задните си светлини. Очевидно полицията в Любляна е много строга по отношение на това. Всъщност те могат да тестват нивото ви на алкохол. И ако карате колело пиян, губите шофьорската си книжка (да, шофьорската си книжка!). Така че, ако ще шофирате и карате колело, без напитки! Ако сте в центъра, уморени или искате да се возите, можете да се обадите на номера, който виждате в някой от електрическите микробуси, които обикалят (известен като Kavalir или „джентълмен“). Те са единственото оторизирано превозно средство, което обикаля центъра и може даотведе вас или всеки, където има нужда. Това е проект на кмета за подпомагане предимно на възрастни хора, когато пазаруват храна или се разхождат из града.

ДНЕВНИ ПЪТУВАНЕ ОТ ЛЮБЛЯНА
Словения е доста малка страна и лесно можете да правите еднодневни екскурзии от Любляна. Можете или да се присъедините към обиколка (има много, които се предлагат в туристически агенции и хотели), или да наемете кола, за да отидете сами. Словенските пътища са много добри и шофирането е чудесен начин за придвижване из страната. Можете да сравните цените на коли под наем в Любляна тук.

Ето още няколко места които може да посетите:

  • – езерото Блед (55 км от Любляна);
  • – езерото Бохин (80 км от Любляна);
  • – Пещера Постойна и замъкът Предяма (52 км от Любляна);
  • – Бърда, словенската Тоскана (53 км от Любляна);
  • – Пещера Скоцян (78 км от Любляна).

Любляна е сравнително малка столица и лесно можете да я разгледате пеша. Все пак е по-добре да изберете настаняване в центъра на Любляна, за да бъде близо до основните му туристически атракции.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button