КласацииСвят

10 задължителни неща за правене в Братислава

Ако планирате пътуване до столицата на Словакия, определено не пропускайте най-добрите и интересни места, които правят Братислава забележителна. Разходете се по улиците на града от историческото Старо кметство до модерния НЛО мост.

Никое посещение в Братислава не би било пълно, без да се насладите на всички тези атракции. Някои от тях имат безплатен вход, докато други таксуват малка входна такса и приемат пропуски с отстъпка. Но най-доброто предложение е да закупите картата Bratislava Card City & Region. Тя не само ви позволява да пътувате из Братислава безплатно, но картата ви дава и много други предимства и отстъпки.

1. БРАТИСЛАВСКИЯТ ЗАМЪК

bratislava castle
снимка: Pixabay

Някога седалище на владетелите, днес символ на Братислава и седалище на Историческия музей. Прекрасна гледка към града и съседните страни се открива от високата му 47-метрова коронна кула, в която някога са били депозирани скъпоценности на кралската коронация.

Вход: 10 €, отстъпка с карта Братислава Град и регион 100 %

2. КАТЕДРАЛАТА СВ. МАРТИН

ST. MARTIN’S CATHEDRAL
снимка: Pixabay

Трикорабна готическа църква от 15 век и бивша коронационна църква. За тази славна епоха напомня позлатена реплика на коронационната корона, закрепена на върха на кулата на катедралата на височина 85 метра и тежаща 150 кг.

 

3. СТАРО КМЕТСТВО

OLD TOWN HALL bratislava
снимка: Pixabay

Предишното седалище на градското самоуправление от 1868 г. е седалище на градския музей на Братислава, най-старият музей в Словакия. След като се изкачите по тесните стълби, водещи до неговата 45-метрова кула, ще бъдете възнаградени с красива панорамна гледка към Стария град.

Вход: 5 €, отстъпка с карта Братислава Град и регион 100 %

 

4. ДВОРЕЦЪТ НА ПРИМАТА

bratislava PRIMATE’S PALACE
снимка; Pixabay

Класицистки дворец, построен през 18-ти век, в който е подписан Пресбургският мир след победата на Наполеон в битката при Аустерлиц между представителите на френския и австрийския император. В двореца се помещава галерия, в която се съхранява уникална колекция от шест английски гоблена от 17-ти век и също така служи като седалище на кмета на Братислава.

Вход: 2,40 €, отстъпка с карта Братислава Град и регион 20 %

 

5. БИЗНЕС ЦЕНТЪР ЕВРОВЕА 

Комбинацията от крайбрежната алея, търговския център, крайбрежието и театралния площад е изключителен градски елемент. Кварталът, който е прераснал в модерен център на Братислава, включва и новата сграда на Словашкия национален театър, облицована с бял травертин, и търговския център Eurovea. Тук ще намерите не само модерни марки, но и кафенета или ресторанти на приятната крайбрежна алея на река Дунав с изглед към Братиславския замък.

 

6. ДВОРЕЦЪТ ГРАСАЛКОВИЧ

Летен дворец в стил рококо от 18 век е бил известен с богатия си социален живот и тук е участвал известният композитор Йозеф Хайдн. От 1996 г. служи като седалище на президента на Словашката република.

7. СИНЯ ЦЪРКВА

BLUE CHURCH
снимка: Pixabay

Църквата Св. Елизабет, построена в стил Арт Нуво в началото на 20-ти век, е забележителна със синия цвят на фасадата си, изработен с внимание към детайла с често използване на мозайка. Това е популярно място за сватби и кръщенета.

 

8. СЛАВИН

SLAVÍN bratislava
снимка: Pinterest

Най-големият военен мемориал в Централна Европа благодарение на височината си от 52 метра е една от доминиращите черти на силуета на града. Това е гробището на 6845 войници от съветската армия, загинали при освобождението на Братислава през Втората световна война.

 

9. ЗАМЪК ДЕВИН

Руината на замъка, построена върху висока скала, извисяваща се над сливането на реките Дунав и Морава, е едно от най-важните исторически и археологически находища в Централна Европа. Освен това предлага пленителна природна природа с неповторима гледка.

Вход: април — октомври 5,00 €, ноември – март 2,00 €, отстъпка с карта Bratislava Card City & Region 100 %

10. НЛО

bratislava UFO
снимка; Pixabay

Уникална наблюдателна площадка на пилоните на SNP Bridge на височина 95 метра с невероятна гледка към града и видимост до 100 км. Предлага най-красивия залез, съчетан с кулинарно изживяване.

Вход: 7,40 €, отстъпка с карта Братислава Град и регион 25 %

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button