Съвети

За тези 5 страни е важно да знаете правилата за оставяне на бакшиш

Историята на бакшишите датира от векове, като те вероятно са се зародили в Англия през XVI век, когато гостите оставяли пари за служителите на гостоприемните си домакини.

През годините навиците относно бакшишите са се променяли многократно. Всяка държава има свои прийоми относно това, пише сайтът Бизнес новините. В България е прието да се оставя бакшиш за различни услуги. Мнозина у нас смятат, че в ресторантите бакшишът трябва да е 10% от сметката.

Как стои въпросът на други места по света?

1. В САЩ и Канада е прието да се оставят сревнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се смята, че трябва да оставите от 20 до 25% бакшиш. Ако пиете кафе в кафене обаче, от вас се очаква около 10% бакшиш. Таксиметровите шофьори очакват от 10% до 20% от стойността на сметката. Ако не ви помогнат с багажа обаче, спокойно може да оставите по-нисък процент.

2. Ако сте в Гърция, от вас се очаква да оставяте 10% бакшиш в ресторанта, в таверните – 1 евро, а в такситата да закръглите сумата нагоре. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела.

3. В Испания е обичайно да се дават 10 до 15 процента бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонол да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля. И тук, ако сте доволни от персонала на хотела, е препоръчително да оставите малък бакшиш.

6 важни съвета, за да летим до празна седалка в самолета

4. Изключително важно е да знаете, че в Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Това важи в пълна сила за реномираните ресторанти, които държат на традициите. Въпреки това все по-често в китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10 процента, а екскурзоводът обикновено получава един долар.

5. В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено влиза в сметката и там няма нужда да мислите за бакшиш. Ако все пак сте толкова доволен от обслужването, че искате да оставите бакшиш, можете да благодарите с около 5% от сметката. Не така стоят нещата в Тайланд и Малайзия, където оставянето на по-малко от 10% от цената на услугата дори се счита за обида.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button