Ако досега сте смятали, че салата Цезар е създадена в Италия, то много грешите.
Салата Цезар всъщност е изобретена в Тихуана, Мексико през 1927 г. Собственикът на хотел Цезар – Цезар Кардини, искаше да направи вечеря за приятели, но нямаше много продукти под ръка. Той просто хвърли марулята в купа, сложи дресинг, пармезан, крутони и сос Уорчешър и се получи салата, която по-късно става една от най-популярните в света.
В Тихуана дори има ежегоден фестивал всеки юни в чест на прословутата салата.
Каква е тайната на италианското джелато и как да си го направим у дома
Всъщност Цезар Кардини родом е от Северна Италия, но е имигрирал в Калифорния, а след това се мести в Мексико. Тази салата, която той измисля между другото, става невероятен хит в САЩ много бързо. Когато създателят на готварските книги Джулия Чайлд посети ресторанта на Цезар, тя беше запленена от иновацията на рецептата, пише „Бизнес новините“.
Колкото и да е удивително, салатата все още се предлага с гордост в оригиналния ресторант в Тихуана за 155 песо – по текущия обменен курс към момента е малко под 7 щатски долара.